Misdaad

Van student tot drievoudig moordenaar: Thijs H. voor het eerst voor de rechter

“Nieuwsgierig en gedreven” en “een hele normale student met een doorsneeprofiel”. Zo omschrijven oud-collega’s en docenten Thijs H. die vrijdag voor het eerst voor zal komen. Hij wordt er van verdacht drie mensen te hebben gedood.

Hoe belandde deze rustige student als drievoudig moordenaar voor de rechter?

Scheveningse bosjes

Op zaterdag 4 mei wordt het lichaam van een vrouw gevonden in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het gaat om een 56-jarige vrouw uit de omgeving die daar dagelijks haar twee hondjes uitlaat. De vrouw is door messteken om het leven gebracht.

De daarop volgende dinsdag 7 mei worden er twee lichamen gevonden op de Brunssummerheide bij Heerlen. Het zijn de lichamen van een 63-jarige vrouw en 68-jarige man en die op dat moment ook hun hond uitlieten. Ook zij worden gevonden met steekwonden.

GGZ-instelling

Ondertussen checkt Thijs H. zich op diezelfde dinsdag in bij een GGZ kliniek in Maastricht. Zijn t-shirt en handen zijn besmeurd met bloed en hij geeft aan een tijdje over de Brunssummerheide te hebben gezworven. Die avond ontsnapt hij door in de tuin stoelen op elkaar te stapelen en over de muur te klimmen.

Pas op dat moment besluit de kliniek alarm te slaan en de politie in te schakelen. Eerder zouden ze de politie niet hebben gewaarschuwd vanwege het medisch beroepsgeheim.

Tweede ontsnapping

De ouders van Thijs brengen hem dezelfde avond nog terug naar de kliniek, maar op woensdag 8 mei weet hij opnieuw te ontsnappen. Er is consternatie in de kliniek ontstaan, omdat een patiënt vier anderen weet te verwonden.

Hij wordt direct op de nationale opsporingslijst geplaatst en die avond langs de openbare weg door de politie opgepakt.

‘Hij werd steeds wilder en vreemder’

Tijdens het onderzoek van Thijs’ woning aan de Hooikade in Den Haag, blijkt dat de jongen zich in de dagen voor de moorden al anders begon te gedragen. Zo slaat hij de badkamerdeur van het huis, waar hij pas twee weken woont, in een woedeaanval in.

”Er kwam alleen maar vreemde taal uit, hij was heel erg verward. Ik dacht dat hij heel erg dronken was of zo. Ik kon niet echt hoogte van hem krijgen”, zegt zijn buurjongen tegen Hart van Nederland.

Thijs H. ontkent

Een paar maanden geleden deelde de rechtbank Limburg al mede dat Thijs H. de drie moorden ontkent. Ook meldden zij dat ze de camerabeelden van de kliniek, waar Thijs op te zien is met een bebloed t-shirt en met bloed besmeurde handen, zullen gebruiken tijdens de rechtszaak.

De eerste zitting van vrijdag is een pro forma zitting. De zaak wordt dus nog niet inhoudelijk in behandeling genomen. Wel heeft de rechtbank Thijs H. verplicht om in de rechtszaal aanwezig te zijn. Onze verslaggever Leon Mastik is erbij, volg de rechtszaak via zijn twitter.