Misdaad

OM eist tot 9 maanden cel voor organiseren 'gruwelijke' hondengevechten

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot negen maanden en werkstraffen tot 240 uur geëist tegen vier verdachten die betrokken zouden zijn bij illegale hondengevechten. Ook zouden ze agressieve pitbulls hebben gefokt en verhandeld.

De verdachten zouden zich in georganiseerd verband hebben toegelegd op het houden van hondengevechten, zo stelt het OM. “Deze mensen hebben bewust gefokt voor verboden hondengevechten, die gruwelijk zijn om te zien. En hun doel? Hun eigen vermaak”. De aanklager eiste dat de verdachten vijf jaar lang geen honden mogen houden.

Lees ook: Viertal voor de rechter om organiseren hondengevechten

Celstraffen en boetes

De hoogste strafeis hoorde de 32-jarige Batikan Y. uit Soest tegen zich uitspreken: negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en een boete van 1500 euro. Zijn 33-jarige vriendin Stephanie B. uit Amersfoort krijgt wat het OM betreft zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk en een boete van 1250 euro.

Tegen de beide andere verdachten, Dogukan Y. uit Amersfoort (35) en Daniël van de W. (35) uit Zeist, eiste het OM werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur. Zij maakten volgens justitie actief deel uit van het in 2016 opgerolde criminele samenwerkingsverband, maar hun inbreng was beperkter dan die van de medeverdachten.

Lees ook: ‘Niet om geld gewed bij hondengevechten’

Verdachten ontkennen

De verdachten hebben ontkend dat zij bedrijfsmatig en systematisch hebben gefokt om vechthonden af te leveren. Ook hebben ze spijt betuigd. Alleen Dogukan Y. heeft zich volledig op zijn zwijgrecht beroepen. De uitspraak in de zaak is op 31 oktober.

Verslaggever Jeroen Langenhof was aanwezig bij de rechtszaak. Op zijn Twitteraccount vind je een uitgebreid verslag van wat er allemaal gebeurde.

Beeld: Shutterstock