Misdaad

Viertal voor de rechter om organiseren hondengevechten

Voor de eerste keer in Nederland staan organisatoren van hondengevechten voor de rechter. Vier verdachten uit Amersfoort en Zeist hebben zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan het organiseren van deze gevechten. Daarnaast zouden ze 26 honden voor dit doel hebben gefokt, dat blijkt uit een dagvaarding die Nieuwsuur heeft ingezien.

Het gaat om een 35-jarige man uit Zeist, twee broers van 33 en 35 uit Amersfoort en een 33-jarige vrouw eveneens uit Amersfoort. De vier verdachten zouden hondengevechten georganiseerd hebben in Amersfoort, Soest en Emmen. Wanneer een hond gewond raakte verzorgde het viertal ze zelf met illegale medicijnen en een hechtpistool.

Het viertal staat maandag voor de rechter in Amsterdam. Het is de eerste keer dat een zaak over hondengevechten voor de rechter komt. Het organiseren van hondengevechten is illegaal in Nederland.

Vechthonden

In oktober 2016 werden er na een anonieme tip invallen bij de vier gedaan. Daar vond de politie 26 slecht verzorgde vechthonden en nam deze in beslag. Zestien honden moesten na een agressiviteitstest worden afgemaakt.

De advocaat van de 33-jarige vrouwelijke verdachte, Rutger van Veen, laat aan Nieuwsuur weten dat er in de slaapkamer van zijn cliënte inderdaad hondengevechten gehouden zijn. Deze zouden ook gefilmd zijn voor eigen gebruik. Daarnaast laat hij weten dat zijn cliënte er verschrikkelijk veel spijt van heeft.

Advocaat Van Veen laat verder aan Nieuwsuur weten dat de verdachten inmiddels weer nieuwe honden hebben aangeschaft.