Sport

Topsporters bereiden zich voor op extreme hitte Paralympische en Olympische Spelen in Tokio

Wetenschappers van het Radboud UMC hebben op sportpark Papendal in Arnhem een klimaatkamer gebouwd. De kamer is bedoeld voor topsporters die volgend jaar naar de Olympische of Paralympische Spelen in Tokio gaan.

De weersomstandigheden in Tokio zijn heel anders dan die in Nederland. Om sporters daar zo goed mogelijk op voor te bereiden doen ze er goed aan om te trainen in een klimaatkamer. Hierin kunnen de weersomstandigheden in de Japanse hoofdstad worden nagebootst, waardoor sporters kunnen zien wat de invloed van de hoge temperaturen op hun prestaties zijn.

Lees ook: Is judoka Seb (12) ons nieuwe paralympisch talent?

Training in de klimaatkamer

De 16-jarige Niels Vink kreeg op eenjarige leeftijd een bacteriële infectie waardoor zijn benen en vingerkootjes geamputeerd moesten worden. Dit weerhield hem er niet van om Paralympisch rolstoeltennisser te worden. Volgens jaar hoopt hij zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen.

Om zich hier alvast op voor te bereiden traint hij in de klimaatkamer van het Radboud UMC. “Je ziet dat tijdens zijn training, zijn prestaties snel achteruit gaan”, vertelt onderzoeker Thijs Eijsvogels. “Gelukkig kun je daarop trainen. Door je lichaam te laten wennen aan de warmte. Dan vinden er een aantal aanpassingen in je lichaam plaats, om het veel beter te doen in de hitte.”