Sport

Is judoka Seb (12) ons nieuwe paralympisch talent?

Seb is er zondag speciaal voor naar Papendal afgereisd: de talentendag van sportkoepel NOC*NSF. De 12-jarige judoka is blind en hoopt ooit op de Paralympische Spelen voor Nederland uit te komen.

“Ik vind het heel bijzonder om in Papendal te zijn, het is hier veel groter dan ik dacht.” Maar geïntimideerd door de professionele omgeving voelt Seb zich niet. Hij staat te springen om zijn judokunsten te laten zien.

Seb is blind, maar dat houdt hem niet tegen om te dromen over een gouden medaille. Op de talentendag hoopt hij daarom geselecteerd te worden als toekomstig paralympisch judoka.

Tekst gaat verder onder de video

Paralympisch talent moeilijk te vinden

Volgend jaar is niet alleen het jaar van de Olympische, maar ook van de Paralympische Spelen. Tientallen Nederlandse topsporters met een beperking zullen afreizen naar Tokio om ons land te vertegenwoordigen.

Om te zorgen dat Nederland in de toekomst ook topsporters kan blijven sturen, organiseerde NOC*NSF de talentendag. Een belangrijke dag, omdat het lastig is om paralympische talenten op andere manieren te ontdekken.

“Het is de elfde editie. Ontdekte sporters tijdens de talentendag wonnen tijdens de Paralympische Spelen in Rio vijf medailles, dus het zet zeker zode aan de dijk”, zegt Esther Vergeer. De oud-rolstoeltennisster leidt tijdens de Paralympische Spelen van 2020 de Nederlandse ploeg.

‘Geen afwijzing, ik ga gewoon door’

Terwijl Seb over de mat rolt, kijken de bondscoaches aandachtig toe. “Seb, hoe oud ben jij?”, vraagt coach Danielle Gommers-Vriezema. “Twaalf.” Hij blijkt toch nog net een beetje te jong te zijn voor selectie.

Maar de coaches blijven graag met Seb in contact om te zien hoe hij zich verder ontwikkelt als judoka. “Het is geen afwijzing, dus ik ben blij. Ik blijf gewoon net zo hard door trainen.”