Sport

De topper AZ - Ajax in Alkmaar, het gaat misschien toch nog lukken

De competitiewedstrijd tussen AZ en Ajax wordt op zondag 15 december mogelijk tóch in Alkmaar gespeeld. Eerder op dinsdag meldde de Alkmaarse club nog dat de gemeente niet wilde meewerken aan de plannen om het duel in het AFAS Stadion af te werken.

“Indien de voetbalclub in de komende twee weken de ontbrekende gegevens aanlevert en het totale onderzoek aantoont dat het stadion voldoet aan de minimale wettelijke norm, kan de aanschrijving deels of geheel van het stadion. Dan is het ook toegestaan dat er supporters bij de wedstrijd aanwezig zijn”, schrijft de gemeente in een verklaring.

Veiligheid supporters voorop

“Concluderend stellen de gemeente en TNO dat er gespeeld kan worden in het stadion. Of dit met of zonder publiek is, hangt af van de toets van de gemeente en de medewerking van AZ aan een visuele inspectie in het stadion zelf. De veiligheid van de supporters staat daarbij voorop.”

De gemeente Almaar meent dat met de club is overeengekomen dat op 1 november de rapportages over de veiligheid van het stadion aangeleverd zou hebben. Dat is niet gebeurd. De gemeente en TNO hebben onder meer hun zorgen uitgesproken over de tribune voor het hoofdgebouw.

AZ dacht dat het niet kon

AZ stelde eerder dat de gemeente Alkmaar voortdurend aanvullende vragen had die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion. De club zei zich te “beraden op stappen die gezet kunnen worden om deze impasse te doorbreken”.

Uiterlijk begin volgende week verwacht de gemeente Alkmaar uitsluitsel te kunnen geven aan AZ. De Alkmaarse club speelt sinds het instorten van het stadiondak, op 10 augustus, nagenoeg alle thuiswedstrijden in Den Haag.

Ajax staat op de moment eerste in de Eredivisie. AZ is de verrassende nummer twee.