112

Tienduizenden euro's schade na boerenprotest in Groningen

De rekening van het boerenprotest van 14 oktober in Groningen is opgelopen tot 40.000 euro. De gemeente doet hierover aangifte bij de politie. Bij het protest tegen de strenge stikstofregels werd er gevochten in het provinciehuis en brachten de boeren op hun zware voertuigen schade toe aan de binnenstad.

Boeren uit de hele provincie kwamen met grote getale naar het provinciehuis toe op het Martinikerkhof om daar verhaal te halen over de strenge stikstofregels die de provincie hen op wou leggen. Het protest liep volledig uit de hand nadat de Groningse politiek weigerde om de provinciale stikstofmaatregelen in te trekken.

Schade aan bomen en paaltjes

Vooral het groen in de stad zou het hebben moeten ontzien. Met name op de Emmasingel, Heresingel en het Emmaplein is de schade aan het gras, bomen en boomwortels aanzienlijk.

Tijdens de demonstratie werden er ook meerdere paaltjes en hekken omvergereden door de boze boeren. Een paar fietsers kwamen met de schrik vrij toen een van de boeren, op de Vismarkt, door een afzetting heen reed.

Lees ook: Boer rijdt door hekken bouwplaats Groningen: voetgangers en fietsers ontsnappen ternauwernood

De schade aan omvergereden paaltjes is inmiddels al door de gemeente hersteld.

Handreiking

Vlak na de demonstratie boden de boeren al aan om de schade aan de stad te herstellen. Tegenover Dagblad van het Noorden vertelt een woordvoerder van de gemeente: ”Wij nemen de handreiking van de boeren van harte aan, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat alle schade door de boeren hersteld kan worden. Voor sommige specifieke klussen moeten we misschien een bedrijf inhuren.”

Lees ook: Boze boeren rijden deuren provinciehuis Groningen binnen, gewonden door gevechten

Ingereden deur

Bij het protest reden de boeren letterlijk de deur plat bij het provinciehuis. De schade die daarbij ontstond is zo’n 13.000 euro en zit niet bij de schadepost van 40.000 euro.  Omdat de provincie eigenaar is van het pand neemt de provincie zelf die rekening voor haar rekening.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.