Politiek

Boer rijdt door hekken bouwplaats Groningen: voetgangers en fietsers ontsnappen ternauwernood

Een boer is bij het boerenprotest in Groningen met een trekker door hekken van een bouwplaats gereden. De hekken op de Vismarkt vlogen letterlijk door de lucht en waren een groot gevaar voor voorbijgangers. Wonder boven wonder lijkt er niemand te zijn geraakt.

Boer heeft geen spijt

Een van de twee mannen in de trekker is de 30-jarige Arjen Schuiling, een bekende boerenactivist uit Drenthe. De akkerbouwer was tot kort nog een bestuurslid van actiegroep Farmers Defence Force.

Aan het AD vertelt Schuiling dat hij als bijrijder in de trekker zat. De boer vroeg de bestuurder om rustig over de hekken te rijden, maar hij luisterde niet. “Dit had nooit zo gemoeten. Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen.”

Waarom de boeren besloten over de hekken te rijden, blijft onduidelijk. Spijt dat hij in de trekker stapte, heeft Schuiling echter niet. “Kijk, van die hekken vind ik het niet eens zo erg. Het zijn maar hekken.” De trekker stond op een volle Vismarkt volledig ingeklemd tussen andere trekkers.

Gevechten in het provinciehuis

Het plein voor het provinciehuis in Groningen stond maandagmiddag vol boeren die protesteerden tegen de provinciale stikstofmaatregelen. De Groningse politiek weigert om de plannen in te trekken, tot frustratie van de demonstranten.

Met een trekker reden ze rond 16.30 uur door de voordeur. Enkele boeren wisten het pand binnen te komen. Daarbij is ook gevochten en zijn er meerdere gewonden gevallen.

Politiek woedend na boerenprotest

In politiek Den Haag wordt met woede gereageerd op de ongeregeldheden in Groningen. Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor demonstrerende boeren die met geweld het provinciehuis zijn binnengedrongen.

Lees ook: Tweede Kamer reageert woedend op geweld bij boerenprotest Groningen

VVD, D66, GroenLinks en de PvdA vinden de ongeregeldheden bij het boerenprotest niet kunnen. Ook landbouwminister Carola Schouten is kritisch. Volgens haar hebben boeren het recht om te demonstreren, maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden.

Foto: Twitter