Politiek

Tweede Kamer reageert woedend op geweld bij boerenprotest in Groningen

Tweede Kamerleden hebben geen goed woord over voor demonstrerende boeren die in Groningen met geweld het provinciehuis zijn binnengedrongen. VVD, D66, GroenLinks en de PvdA vinden de ongeregeldheden bij het boerenprotest niet kunnen.

“Dit gaat veel en veel te ver”, vindt D66-fractieleider Rob Jetten van D66. “Ik snap dat boeren willen demonstreren, maar intimidatie en geweld zijn ontoelaatbaar.”

VVD’er Helma Lodders noemt de actie van de boeren “ontzettend fout en dom”. Zij snapt dat boeren boos zijn, maar vindt dat zij zich aan de wet moeten houden. “Er wordt keihard gewerkt om het goed te regelen. Geweld tegen politie of dingen slopen is verwerpelijk en helpt ons niet!”

Lees ook: Boze boeren rijden deuren provinciehuis Groningen binnen, gewonden door gevechten

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het recht om te demonstreren “een groot goed”, maar merkt op dat geweld en intimidatie daar niet bij horen. “Het binnenrammen van een provinciehuis is onacceptabel.”

PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt dat van de samenleving best begrip mag worden gevraagd voor “lawaai en verkeersoverlast” bij het boerenprotest, maar niet voor dit soort “moedwillige vernieling”.

‘Boeren moeten zich aan de wet houden’

Ook landbouwminister Carola Schouten is kritisch over de escalatie in Groningen. Schouten zegt dat boeren het recht hebben om te demonstreren, maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. Ook laat ze weten “alle begrip” te hebben voor de zorgen van boeren.

De provincies kwamen vorige week met nieuwe stikstofregels voor onder meer de landbouw, gebaseerd op beleid dat het kabinet heeft uitgestippeld. Drie provinciebesturen zijn gezwicht voor de druk van protesterende boeren en hebben die maatregelen alweer ingeslikt: Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Lees ook: VVD zet stikstofdiscussie op scherp: geen koe of varken minder

De provincies die de maatregelen weer van tafel hebben gehaald staan in hun recht, zegt Schouten. Maar dat neemt volgens haar niet weg dat veranderingen nodig zijn. “Er ligt een grote opgave, de stikstofdepositie móet naar beneden. Daarvoor zijn maatregelen nodig, ook op landbouwgebied.”

De Raad van State heeft volgens de minister een duidelijke uitspraak gedaan. “Dat weten de provincies ook.”

Boerenprotest mondt uit in gevechten

De Groningse politiek weigert om de provinciale stikstofmaatregelen in te trekken, tot frustratie van de boeren bij het provinciehuis. Met een trekker reden ze rond 16.30 uur door de voordeur. Enkele boeren wisten het pand binnen te komen. Daarbij is ook gevochten en zijn er meerdere gewonden gevallen.

Inmiddels is de rust in Groningen weer redelijk teruggekeerd. De meeste boeren zijn weer op weg terug naar huis.

Lees ook: Boeren protesteren deze week: waar en wanneer?

De acties zijn overigens nog niet van de baan: dinsdag voeren boeren in Limburg actie bij het provinciehuis in Maastricht. Woensdag willen de boeren met hun tractoren demonstreren in Bilthoven tegen de uitkomsten van de stikstofmetingen van het RIVM. Ook zijn ze van plan opnieuw naar Den Haag te trekken om het Binnenhof te bezetten.

Redactie/ANP