Misdaad

Tien jaar cel voor Pakistaan die dreigde met aanslag op Wilders

De Pakistaan Junaid I. is maandag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Geert Wilders te vermoorden. Aanleiding was de wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed die de PVV’er had uitgeschreven. De rechtbank acht de 27-jarige man schuldig aan het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk.

De straf is flink hoger dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat heeft volgens de rechter onder meer te maken met de ernst van de feiten en het herhalingsgevaar. “De verdachte heeft in meerdere gesprekken aangegeven dat het doden van Wilders een goede daad zou zijn.”

Positief imago

Ook vertelde hij dat deze rechtszaak hem in Pakistan een positief imago geeft. In telefoongesprekken met zijn moeder vertelde I. over zijn missie, ook nadat hij wist dat de cartoonwedstrijd was afgelast. De rechtbank gelooft daarom niets van de verklaring van I. dat hij enkel naar Nederland reisde om de wedstrijd te stoppen.

Lees ook: Duizenden mensen op de been bij anti-Wilders protest Pakistan

De advocaat van I. heeft al laten weten dat hoger beroep “in de lijn van verwachting” ligt, maar ze moet het nog met haar cliënt bespreken.

Facebookfilmpje

I. werd vorig jaar augustus aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag zou hebben aangekondigd op de PVV-leider. Dat filmpje is door ruim 153.000 mensen gezien en 14.000 keer gedeeld.

Lees ook: Man (26) aangehouden na dreiging met aanslag op PVV-leider Wilders

ANP