Waarom het onvermijdelijk was dat Thomas Cook failliet zou gaan

Na 178 jaar is het oudste reisbureau ter wereld, de Britse reisgigant Thomas Cook, failliet. Het lukte het reisbureau maar niet om zich aan te passen aan de nieuwe tijden. Vijf redenen waarom het onvermijdelijk was dat Thomas Cook failliet zou gaan.

Hoge vaste kosten

In tegenstelling tot de meeste concurrenten is Thomas Cook ook daadwerkelijk eigenaar van de producten die ze aanbieden: eigen vliegtuigen, eigen hotels en eigen reisbureaus. Dat betekent maandelijks hoge vaste lasten. Ook als het in de reisbranche wat minder gaat.

Internet

Thomas Cook leunde lang op een offline model, en ging pas in 2017 op grote schaal online. Veel te laat, zeker omdat de concurrentie op internet inmiddels exponentieel toegenomen is. Vooral de low-budget maatschappijen zijn funest voor de marktpositie van Thomas Cook.

Mislukte huwelijken

De Britse reisgigant deed meermaals verwoede pogingen om het bedrijf nieuw leven in te blazen. Een overname hier, een fusie daar. Thomas Cook draaide er de hand niet voor om. Maar dat maakte alles alleen maar erger. In 2011 beleefde de organisatie al een bijna-doodervaring na een verkeerd afgelopen fusie met MyTravel.

Doe-het-zelf reizen

Thomas Cook is in de huidige tijdsgeest een overbodige schakel in de ketting van het reizen boeken. Vakantiegangers kunnen makkelijk zelf een goedkoop vliegticket boeken, om daarna via een andere organisatie een hotel te reserveren voor een goede prijs. De consument is zijn eigen reisbureau geworden, en hebben daarom de traditionele reisbureaus helemaal niet meer nodig.

Dubieuze leidinggevenden

De Britse overheid is inmiddels een onderzoek gestart naar de rol van het management bij het faillissement van de reisgigant. Terwijl duizenden medewerkers hun baan kwijt zijn, doen verhalen de ronde dat de leidinggevenden zich verrijkt hebben met riante bonussen.

Lees ook: Reizigers in buitenland: ‘We moesten bijlappen of anders stonden we op straat’

Intussen zijn wereldwijd veel reizigers zwaar gedupeerd. De terugreis naar huis staat voor veel mensen op losse schroeven. En hotels eisen extra geld van hun gasten, die dat geld natuurlijk allang aan Thomas Cook hebben betaald.