Politiek

Dilan Yesilgöz: 'Terughalen IS-kinderen vanuit Syrië voor VVD bespreekbaar'

Voor de VVD is het bespreekbaar om IS-kinderen van terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz in het tv-programma Pauw.

“Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen”, zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een “jaar of vijf, zes”.

Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar “als die ouders geen recht hebben om terug te keren” is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.

Lees ook: Nieuwe oorlog dreigt in Syrië: verschillende protesten gepland in Nederland, wat is er aan de hand?

De vraag over de terugkeer van gedetineerde IS-strijders en hun familie is urgent geworden door de inval van Turkije in het noordoosten van Syrië. De coalitie is t sterk verdeeld. D66 en ChristenUnie willen praten over hun terugkeer, VVD en CDA niet.

‘Goed nieuws’

Coalitiepartner D66 reageerde tevreden op de woorden van de coalitiepartner. “Heel goed nieuws dat VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz nu ook zegt dat het terughalen van jonge kinderen uit Syrië bespreekbaar is. Laten we samen het kabinet hiertoe aanjagen!”, twitterde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Het kabinet stelt zich op het standpunt dat het te gevaarlijk is om IS-strijders en hun aanhang terug te halen naar Nederland. De kinderen zouden ook een gevaar kunnen vormen voor de Nederlandse samenleving. Nederlandse IS-strijders zouden in de regio moeten worden berecht.

90 IS-kinderen in Syrië

Volgens de inlichtingendienst AIVD verblijven nog vijftien Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en negentig kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

Lees ook: ‘Geen Nederlandse IS-strijders ontsnapt uit kampen in Noord-Syrië’

De Kinderombudsvrouw pleit al langer voor het terughalen van alle Nederlandse kinderen uit Syrische kampen. De Raad voor de Kinderbescherming is zich al lang aan het voorbereiden op de terugkeer van IS-kinderen.

ANP