Nieuwe oorlog dreigt in Syrië: verschillende protesten gepland in Nederland, wat is er aan de hand?

In Noord-Syrië staan het Turkse leger en de Koerden lijnrecht tegenover elkaar. De situatie is gespannen en dat krijgen Koerden in Nederland ook mee. Maandagmiddag wordt er op het Museumplein om 14 uur geprotesteerd tegen een mogelijk naderende oorlog.

Stichting Demned vertegenwoordigt de Koerdische gemeenschappen in Nederland. Zij hebben het protest van maandag op touw gezet. Rondom het Museumplein zit onder andere het consulaat van Turkije en daarom is er voor deze plek gekozen.

Wat is er aan de hand?

Vorige week besloot de Turkse president Erdogan om Syrië binnen te dringen. Dit omdat Erdogan de Koerdische groepering YPG ziet als een gevaar voor Turkije. In het verleden bracht een andere Koerdische verzetsgroepering, de PKK, Turkije veel schade toe door middel van verschillende aanslagen. Syrië verklaarde zich solidair met de Koerden en wil het eigen land beschermen.

Een woordvoerder van Demned laat weten erg bezorgd te zijn over de situatie in Syrië en zegt dat er meerdere acties gepland staan. ”We eisen een no-fly-zone in dat gebied. Er zijn gisteren bombardementen gevallen daar maken we ons zorgen over, daardoor zijn ook een aantal journalisten gewond geraakt. Dinsdag willen we om 15:00 protesteren bij de Tweede Kamer en zaterdag willen we een landelijke protest organiseren in Amsterdam. Daarover zijn we nog in gesprek met de politie.”