112

Burgersurveillance tegen overlastgevende 'Pilotenbende' een maand actief: "het helpt!"

Inwoners van Beverwijk en Heemskerk zijn inmiddels een maand actief aan het surveilleren tegen de zogenaamde ‘Pilotenbende’. De surveillance startte naar aanleiding van tientallen incidenten veroorzaakt door een groep jongeren. Donderdagavond lopen ook de burgemeesters uit betrokken steden mee.

Afgelopen maanden zijn in de omgeving van de Pilotenbuurt in Beverwijk tientallen jongeren beroofd en mishandeld. Ook in andere wijken zorgen ze overlast. Omwonenden durven hun kinderen ‘s avonds niet meer over straat te laten gaan. De bende bestaat uit ongeveer tien vaste leden die een grotere groep van zo’n 30 andere jongeren aansturen.

Lees ook: Buurtbewoners nemen heft in eigen handen: Pilotenbende moet gestopt worden

‘Minder overlastmeldingen’

Harry Anderies een van de iniatiefnemers: “Mensen relateren ons vaak aan de burgerwacht. Maar wij zijn meer aan de voorkant actief. We zijn iedere avond op verschillende tijden in de wijk. Dat heeft zeer zeker effect.” Dat het zijn vruchten afwerpt bevestigt ook een woordvoerder van de politie: “We hebben geen harde cijfers maar hebben zeker het idee dat er minder meldingen van overlast zijn. Mogelijk zijn zelfs incidenten voorkomen.”