Misdaad

Buurtbewoners nemen heft in eigen handen: Pilotenbende moet gestopt worden

Buurtbewoners in Heemskerk en Beverwijk gaan samenwerken om zo de gewelddadige ‘Pilotenbende’ te stoppen. De jeugdbende houdt de gemeenten al langer in zijn greep vanwege bijna twintig geweldsincidenten die dit jaar zijn gepleegd.

Initiatiefnemer Harry Anderies gaat samen met de politie vanaf november de wijken in. ”We gaan in teams onder begeleiding van de politie de straat op. Het doel is om opnieuw samenhang te creĆ«ren binnen de buurten.”

Elke dag de wijk in

Met het initiatief wil Anderies beter in de gaten krijgen wat er speelt in de wijken, zodat problemen sneller kunnen worden aangepakt. ”We willen dagelijks de wijk in. Afhankelijk van de bezetting willen we dat een paar keer doen op een dag. Maar we zullen voornamelijk in de avond onze rondes lopen.”

Lees ook: Politie heeft moeite met Pilotenbende Beverwijk: ‘We horen vooral veel geruchten’

Volgens Anderies is de politie er om het geweld te stoppen en moeten participerende burgers zorgen voor meer oren en ogen. “Het is dan ook geen burgerwacht. We gaan geen confrontaties aan.”

De Pilotenbende

De naam voor deze jeugdbende is ontstaan nadat de bende in de Pilotenwijk in Beverwijk betrokken was bij een aantal geweldsdelicten. Jongeren opereren in verschillende samenstellingen. Een groep van tien vaste bendeleden zou een nog grotere groep jongeren aansturen.