Lifestyle & Entertainment

Last minute kerstboodschappen doen? Bij deze supermarkten kun je terecht

De kerstboodschappen doen is een stressvolle bezigheid. Ben je in de drukte toch nog een belangrijk ingrediënt voor het kerstdiner vergeten of heb je te weinig flessen wijn ingeslagen? Geen paniek! Op een groot aantal plekken in ons land zijn de supermarkten open op eerste en tweede kerstdag.

Welke supermarkten open?

Vul in de tool hieronder je woonplaats in en je ziet direct welke supermarkten bij jou in de buurt open zijn tijdens de kerstdagen. Je kunt de resultaten nog verder filteren op supermarktketen.

Lees ook: Met deze films kom je de eerste kerstdag wel door

Afgelopen week zijn we losgegaan met last minute kerstaankopen. In winkels is afgelopen week aan de toonbank evenveel omgezet met debit- en creditkaarten als in de voorlaatste week van vorig jaar. “Kerstmis valt dit jaar een werkdag later dan vorig jaar en dat betekent een bonusdag aan de kassa”, aldus Betaalvereniging Nederland.

Zaterdag werden bijna 20 miljoen kaartbetalingen geteld. Op het hoogtepunt, rond 16.15 uur, was sprake van 975 transacties per seconde. Ook afgelopen maandag (23 december) is uitzonderlijk vaak met pin of creditcard betaald. Rond 16.15 uur telde Betaalvereniging Nederland ruim duizend betalingen per seconde. Dat is nog meer dan tijdens de piek van afgelopen zaterdag.

Sieraden en boeken waren favoriet. Vooral in warenhuizen werd ‘op krediet’ afgerekend. Kerstmarkten hebben volgens de vereniging waarschijnlijk bijgedragen aan ruim 50 procent meer transacties dan normaal.

Afgelopen week is bijna 15 procent vaker met betaalkaarten betaald dan in een normale week. De drie dagen voor kerst zijn daar nog niet in meegenomen. Online is er met iDEAL en creditkaarten van maandag tot en met zondag ruwweg 20 procent vaker afgerekend dan in dezelfde periode in 2018.