Politiek

Boeren negeren ultimatum, supermarkten stappen naar de rechter om acties

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spant een kort geding aan om te voorkomen dat protesterende boeren in de week voor kerst distributiecentra van supermarkten gaan blokkeren.

De brancheorganisatie van supermarkten had de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) een ultimatum gesteld: ze had tot 10.00 uur donderdagochtend om de actie af te blazen. “Zij hebben geen antwoord op termijn gegeven, hierdoor bestaat er geen andere keuze dan het kort geding door te laten gaan”, vertelt communicatieadviseur Else de Kwaasteniet van het CBL aan Hart van Nederland.

‘Geen tijd om te reageren’

Volgens woordvoerder Sita van Keimpena van FDF klopt het dat de boeren niet zijn ingegaan op de eis van de supermarkten. “Wij zijn allemaal boeren met een druk eigen bedrijf en hebben niet altijd de tijd om gelijk te reageren. Zeker niet op het CBL aangezien zij zich nooit bekommeren om de boeren en nu wel ineens met allerlei eisen komen”, legt ze uit aan Hart van Nederland.

Van Keimpena van FDF zegt dat de acties “gewoon doorgaan”. “We voelen ons als boeren geïntimideerd door het CBL. Zij kiezen ervoor deze weg te bewandelen en op deze manier met boeren om te gaan, wij houden ons daar verre van.”

‘Geen begrip voor actie boeren’

Richard de Haan, advocaat van het CBL, liet in de brief aan de boerenactiegroep weten geen begrip te hebben voor de actie, “en het feit dat de organisatie haar standpunten in de discussie met de overheid kracht probeert bij te zetten door acties op te zetten, gericht op het verstoren van de voedseldistributieketen in Nederland.”

Lees ook: ‘Lege schappen rond kerst? Dan moeten boeren miljoenen euro’s schadevergoeding betalen’

Het FDF zegt zich “geen zorgen” te maken om “het dreigement” van de supermarkten. “We leven in een democratie, en je moet sowieso eerst iets verkeerd hebben gedaan voordat je wordt veroordeeld”, stelt Van Keimpena.

Volgens haar is het ook nog helemaal niet zeker dat boeren distributiecentra en supermarkten gaan blokkeren. “Het CBL baseert zich op slechts een persbericht dat ze hebben gelezen en gaan daar vervolgens zelf mee aan de haal. Op welke manier we actie voeren maken we volgende week bekend.”