'Lege schappen rond kerst? Dan moeten boeren miljoenen euro's schadevergoeding betalen'

Als boeren volgende week daadwerkelijk distributiecentra of winkels gaan blokkeren, moeten zij de schade zelf betalen. De supermarkten stellen de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) aansprakelijk voor de lege schappen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) stelt de boeren namens de supermarktbranche een ultimatum. Als de actiegroep niet voor donderdag 10.00 uur laat weten af te zien van de acties, volgen juridische stappen.

Boeren zelf pineut van lege schappen

Volgens directeur van het CBL, Marc Jansen, veroorzaken de boeren een enorm probleem. “Ze dreigen met blokkades waardoor winkels niet bevoorraad kunnen worden. Daar is geen eindeloze voorraad en dus zijn de schappen snel leeg. En dat in de drukste periode van het jaar, kerst.”

Maar niet alleen supermarkten en consumenten ondervinden hinder, voorspelt Jansen. “Ook de boeren zelf. Als distributiecentra worden geblokkeerd, zit de boer opgescheept met zijn melk en groenten, want die kunnen niet vervoerd worden.”

Lees ook: Voedselblokkade rond kerst ‘zou kunnen’

Die producten moeten dan worden weggegooid, supermarkten verliezen hun omzet en vrachtwagens staan stil. Jansen verwacht een miljoenenschade voor de supermarktsector. “De branche draait een miljard euro omzet in de kerstperiode en even een distributiecentrum blokkeren kost miljoenen.”

‘Keiharde acties’

Jansen vindt het vreemd dat de supermarkten nu het mikpunt zijn van de protestacties. “Wij zijn helemaal geen onderdeel van de discussie over stikstof of PFAS. Farmers Defence Force wil gewoon de hele samenleving ontwrichten.”

Farmers Defence Force heeft ‘keiharde acties’ aangekondigd tegen onder andere het stikstofbeleid van de overheid en hint op blokkades. Maar de groep zegt ook nog geen definitief besluit te hebben genomen over de invulling van de ‘actiedag’. Die is voor volgende week donderdag gepland.