Dieren

CatVideoFest: poezenfans spinnen van plezier om leukste kattenfilmpjes

Liefhebbers van kattenfilmpjes konden donderdag in zes Nederlandse steden hun lol op: bioscopen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Leeuwarden en Hilversum doen voor het eerst mee aan het internationale CatVideoFest.

Bezoekers kregen een compilatie te zien van zo’n zeventig minuten aan video’s en animaties waarin katten de show stelen. De datum is niet willekeurig: 8 augustus is uitgeroepen tot Internationale Kattendag. Bioscopen over de hele wereld doen aan het evenement mee. Ze doneren een deel van de opbrengst aan lokale organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn en bijvoorbeeld katten opvangen.

Lees ook: Het is Internationale Kattendag: een eerbetoon aan ‘s werelds beroemdste katten

Filmtheater LantarenVenster in Rotterdam heeft het publiek opgeroepen om vooraf kattenfilmpjes in te sturen. De vijf leukste zijn op het witte doek vertoond, de inzender van het allerbeste kattenfilmpje krijgt daar een Award voor én “een kattenverwenpakket dat niet voor de poes is”.

Het Groninger Forum noemt de compilatie een ‘kattensensatie’. “Is er een beter excuus om gezellig samen te komen dan samen naar katten te kijken?”