Politiek

Strafrechtelijk onderzoek naar containerschip die deel lading verloor

Er komt een strafrechtelijk onderzoek in de zaak naar de overboord geslagen containers. Het onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie en wordt uitgevoerd door Team Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat meldt de Kustwacht vrijdagmiddag.

Rijkswaterstaat heeft de reder van vrachtschip MSC Zoe aansprakelijk gesteld voor de schade die overboord geslagen containers hebben aangericht. Eerder deed de gedupeerde gemeente Vlieland dat al.

Lees ook: VIDEO: Zo stortten 270 containers van het schip in de Noordzee

Het containerschip MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari ongeveer 270 containers. Enkele van die containers zijn inmiddels aangespoeld op verschillende stranden van de Wadden. Het grootste gedeelte ligt nog in zee of is inmiddels gezonken.

Vooralsnog zijn geen nieuwe meldingen van drijvende containers binnengekomen. Van de ongeveer 270 containers die overboord zijn geslagen zijn er 33 gelokaliseerd. Het schip Friendship gaat namens de verzekeringsmaatschappij met een sonar op zoek naar de gezonken containers en onderdelen daarvan.

Leger ingezet

Op de Waddeneilanden en op het vasteland in Friesland en Groningen zijn de afgelopen dagen enkele tientallen zeecontainers en hun lading aangespoeld. Het opruimen van die rommel is een enorme klus. Het leger is vrijdagochtend begonnen met helpen opruimen van de rotzooi. De bewoners van de eilanden hebben ook al een groot gedeelte opgeruimd.

Lees ook: Leger springt bij op vervuilde Waddenstranden

Rijkswaterstaat heeft afspraken gemaakt met rederij MSC over de containers en hun inhoud in de Noordzee en de Waddenzee, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De verzekeraar van de reder heeft aannemers aan het werk gezet om de verloren vracht te bergen.

MSC laat weten zelf de leiding te nemen over meer van de opruimwerkzaamheden in Nederlandse en Duitse wateren. Daarbij neemt de reder ook contracten over die lokale overheden hadden afgesloten om de ontstane noodsituatie het hoofd te bieden.

Vermiste containers gevaar voor scheepvaart

De Nederlandse Vissersbond wil dat de vermiste containers zo snel mogelijk worden gevonden. Het is voor velen van hen levensgevaarlijk om uit te varen. De zeecontainers kunnen zomaar boven komen drijven. Voor garnalenvisser Jan de Wit kwam het gisteren wel heel erg dichtbij. Een container verscheen uit het niets toen hij op volle zee was en kon de container maar net ontwijken.

Lees ook: Vissers bezorgd over ‘dobberende’ containers

Van de Kustwacht staat het schip Guardian paraat om hulp te bieden als schepen tegen een container varen en in nood komen. De organisatie staat in nauw contact met Rijkswaterstaat. Beide organisaties brengen vanuit de lucht in kaart waar de verloren lading van het schip de MSC Zoe is terechtgekomen.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.