Weer & Verkeer

Vissers bezorgd over 'dobberende' containers

Vissers maken zich zorgen over de containers die het schip MSC Zoe heeft verloren en die nu op zee ‘dobberen’. De Nederlandse Vissersbond wil zo snel mogelijk de locaties weten van de (gezonken) containers, want die kunnen schade veroorzaken aan de kotters en netten.

De sleepnetten van de vissers kunnen achter een container blijven haken, waardoor de boot kan kapseizen en zinken. Ook kan gevangen vis vervuild of beschadigd raken door spullen die afkomstig zijn uit een van de ongeveer 270 overboord geslagen containers.

Voor garnalenvisser Jan de Wit kwam het gisteren  wel heel erg dichtbij. Een container verscheen uit het niets toen hij op volle zee was en kon de container maar net ontwijken.

Lees ook: VIDEO: Zo stortten 270 containers van het schip in de Noordzee

In de containers zaten onder meer auto-onderdelen, speelgoed en meubilair. ”Hierdoor kan mogelijk de vangst worden afgekeurd met alle gevolgen van dien. Dat is desastreus voor de visserij”, vindt Derk Jan Berends, secretaris bij de Nederlandse Vissersbond.

Lees ook: Leger naar Waddeneilanden om te helpen met opruimen strand

Boven de Waddeneilanden wordt veel gevist op garnalen en platvis. Dezer dagen worden ook uit de containers afkomstige spullen uit het water gevist. Sommige vissers hebben zelf ook een container gelokaliseerd en op een filmpje op Facebook is te zien dat een visser een container op sleeptouw heeft genomen.

ANP