Misdaad

'Iedereen is bezorgd' na aanslagen op Sri Lanka

Wietse Sennema runt een tuktuk-verhuurbedrijf in Sri Lanka, waar tenminste 156 doden – waaronder Nederlanders – en 400 gewonden zijn gevallen door gelijktijdige explosies in drie kerken en drie luxe hotels. De schrik zit er bij iedereen goed in, vertelt hij. “Iedereen is bezorgd. Iedereen vraagt is het veilig?”

Lees ook: Nederlanders onder slachtoffers aanslagen Sri Lanka

Hij onderhoudt nauw contact met zijn klanten en speurt internet af naar de laatste ontwikkelingen, “zeker ook voor hun veiligheid”. Op straat waagt hij zich niet. “Iedereen zegt: blijf van publieke plekken weg, want er kan zo weer een aanslag gepleegd worden.”

Lees ook: Formeel dodental aanslagen Sri Lanka is 138: politie spreekt over 156 doden

Ook Charlotte in in Sri Lanka. Zij durft het aan om in een eigen tuktuk langs de stranden van Marissa richting de stad Galle te rijden. “Alle kerken worden bewaakt door militairen met getrokken wapens”, zegt ze.

Rode Kruis

Het Rode Kruis verleent in Sri Lanka eerste hulp aan de vele gewonden. “De chaos is groot”, aldus een woordvoerder. “We weten dat mensen zich in zo’n situatie vaak afvragen of hun geliefden of vrienden veilig zijn, dus we hopen dat zoveel mogelijk mensen zich melden op onze site ikbenveilig.nl.”