Misdaad

Amateurspeurders naar Willeke Dost weggestuurd door de politie

De amateurspeurders die zaterdag de tuin van een boerderij in het Drentse Koekange ‘bewaakten’, zijn door de politie weggestuurd. Op die boerderij woonde de destijds 15-jarige Willeke Dost, die in 1992 spoorloos verdween. Volgens de politie mogen de speurders op het terrein niet kamperen.

“We werden gisteravond weggestuurd en hebben de tent op een andere plek gezet. Maar toen kwam de politie weer terug en moesten we weg. Heel kinderachtig”, zegt Jan Huzen namens de zoekgroep.

Lees ook: In april werd Jan Huzen nog opgepakt door de politie wegens opruiing

Volgens Huzen is op de plek nog niet gegraven, maar vinden diverse experts onder anderen uit Amerika dat dit zou moeten gebeuren omdat de stoffelijke resten van Dost daar zouden kunnen liggen. Huzen maakte zich al eerder hard voor nieuwe graafacties naar het meisje. Vorig jaar november werd door de politie nog gegraven op twee plekken in de tuin, maar er werd niets aangetroffen.

Lees ook: Een overzicht van onze artikelen over Willeke Dost

De zoekgroep heeft zondag overlegd wat ze nu kunnen doen omdat kamperen om het terrein niet mogelijk is. Huzen: “Het wordt een lastige zaak zo. Ik ga er niet vanuit dat we nog gaan proberen op het terrein te kamperen. We gaan wel proberen om de zaak in de gaten te houden zodat niemand daar iets weghaalt. Het is te hopen dat er snel wordt besloten dat er op de plek wordt gegraven.”

Willeke Dost woonde bij een pleegfamilie in Koekange, nadat haar ouders bij een ongeluk om het leven waren gekomen. Ze verdween op 15-jarige leeftijd. Er is nooit meer iets van haar vernomen. In het verleden is door zowel bezorgde burgers als door de politie gezocht naar een mogelijk graf.