Lifestyle & Entertainment

Sinterklaas pakt de trein naar landelijke intocht in Apeldoorn

Sinterklaas en zijn pieten kunnen de stoomboot op het droge laten dit jaar. De Goedheiligman zal dit jaar per trein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij naar Apeldoorn komen. Het zal dit jaar voor het eerst zijn dat de Sint niet met zijn vertrouwde pakjesboot aan zal komen.

Meerdere partijen die bij een besloten bijeenkomst waren over het festijn, bevestigen dit tegenover de Stentor.

Binnenkomst per boot niet geschikt

Het was al vrij snel duidelijk dat een aankomst met een stoomboot er niet in zou zitten. Dit omdat Pakjesboot 12 simpelweg te groot zijn om aan te kunnen meren in de stad. Direct na de  aankondiging dat Apeldoorn het feest op 16 november mocht organiseren hadden mensen al hun bedenkingen. Apeldoorn heeft namelijk helemaal geen haven en het kanaal dat door de stad loopt niet geschikt leek voor de pakjesboot.

Dat Sinterklaas vorig jaar bij de plaatselijke intocht in Apeldoorn voor het eerst in jaren weer arriveerde met de stoomtrein, leek al een voorteken. Relatief laat werd toen geswitcht van de vertrouwde plek aan het Kanaal Noord naar het station. Dat is te beschouwen als een generale repetitie voor dit jaar.

Verder laat de organisatie nog niet veel los over de intocht. Op de gemeentesite van Apeldoorn kunnen inwoners en belangstellende veelgestelde vragen bekijken over het feest.

Zwarte Piet in de ban

Eerder deze week werd er ook bekend gemaakt dat er uitsluitend roetveegpieten te zien zullen zijn tijdens de intocht. De volledig zwartgeschminkte pieten zullen ook niet meer te zien zijn in het Sinterklaasjournaal.

Lees ook: Voor het eerst alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Vorig jaar had de Goedheiligman tijdens de intocht in Zaanstad nog wel gezelschap van een paar Zwarte Pieten. De NTR is al enkele jaren bezig om het aantal zwartgeschminkte pieten af te bouwen.