112

Shurandy S. krijgt 20 jaar voor liquidatie broer kroongetuige Nabil B.

De rechtbank in Amsterdam heeft Shurandy S. (40) veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens de moord op de 41-jarige Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. S. schoot Reduan op 29 maart in koelen bloede dood in diens bedrijf in Amsterdam-Noord.

S. voerde de liquidatie in opdracht uit, maar hij heeft geweigerd te onthullen in opdracht van wie. Het OM eiste op 13 december 28 jaar cel.

Het OM gaat dan ook in hoger beroep tegen het vonnis. Volgens het OM was de moord “een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat”, maar de rechtbank ging daar niet in mee en strafte daarom beduidend lager dan geëist.

Moord op bestelling

Anders dan het OM ziet de rechtbank de liquidatie niet als een “aanslag op de Nederlandse rechtsstaat”. Voor het OM was dat een strafverzwarende factor. De rechtbank neemt aan dat de liquidatie verband hield met het feit dat de broer van het slachtoffer kroongetuige is.

Volgens de rechtbank wist S. dat echter niet. “Het was een moord op bestelling”, aldus de rechtbank, maar de bedoelingen van zijn opdrachtgevers kunnen S. niet worden aangerekend. Ook hield de rechter rekening met het berouw dat S. heeft getoond.

Beloning van 100.000 euro

S. besloop het slachtoffer van achteren en schoot hem driemaal in de rug. Daarna beschoot hij de gewonde man nog drie keer van dichtbij. Er was hem een beloning van 100.000 euro in het vooruitzicht gesteld. S. kon twee dagen na de moord worden gearresteerd.

Lees ook: ‘Vermoorde broer kroongetuige Nabil B. vroeg wél om bewaking’

Kroongetuige Nabil B. heeft verklaringen afgelegd in een omvangrijk onderzoek naar een liquidatiebende, die zou worden aangevoerd door de voortvluchtige Ridouan Taghi. Hij geldt als de meest gezochte man van Nederland en wordt in verband gebracht met een reeks moorden.

Lees ook: Vermoorde Reduan waarschuwde broer voor gevolgen kroongetuigendeal

Een week vóór de moord op Reduan B. maakte het OM bekend dat zijn broer Nabil kroongetuige is. Uit het onderzoek naar Taghi en de zijnen komt naar voren dat zij geen genade kennen met ‘verraders’.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland