Politiek

Rutte over handschudrel gele hesjes: 'Stom, fout en onbeleefd'

Rutte heeft geen goed woord over voor de twee leden van de gele hesje-beweging die zijn hand weigerden te schudden vooraf aan het gesprek met hem in het Torentje.

Dit laat de minister-president weten tijdens het wekelijkse persconferentie na vragen van Hart van Nederland: ”Ik vind het onbeleefd.”

‘Stroef gesprek’

Het was de eerste keer dat Rutte sprak over het gesprek met de gele hesjes, afgelopen dinsdag. ‘Het gesprek verliep stroef’, zegt Rutte. ‘Dat had ik ook wel verwacht.’ De premier zegt niet te weten wat de beweging nu precies wilde. ‘Dat is zo divers en ingewikkeld dat je er niet zomaar uitkomt.’

Veel was deze week te doen om de weigering door twee van de leden van de gele hesjesbeweging om Rutte de hand te schudden. De premier geeft aan dat niet beleefd te vinden. ‘Er zitten een paar mensen tussen die zo woedend zijn dat ze die hand niet gaven, dat vind ik fout.’

Lees ook: Gele hesjes in Rotterdam scheiden zich af na ‘handjesgate’

Oranje hesjes

De oranje hesjes, die zich na de handschudrel hebben afgesplitst van de gele hesjesbeweging, zullen niet op de koffie mogen in het Torentje. Rutte geeft aan dat hij ‘niet iedereen die kritiek heeft naar het Torentje haalt’.