Politiek

Gele hesjes in Rotterdam scheiden zich af na ‘handjesgate’

Het rommelt bij de gele hesjes in Rotterdam. Een groep onder leiding van Marco de Haas heeft besloten zich af te scheiden van alle andere gele hesjes door in een andere kleur verder te gaan.

Mensen die aankomende zaterdag naar een bijeenkomst van de groep van de Haas komen, wordt gevraagd iets oranjes aan te doen. ”Dat hoeft niet per se een hesje te zijn, maar kan ook een oranje broek of jas zijn.” De Haas hoopt dat het protest iets van de sfeer kan krijgen zoals op Koningsdag.

Samenwerking

De oranje hesjes zijn het niet eens met de manier waarop een delegatie van de gele hesjes zich heeft gedragen bij Mark Rutte. Voor een gesprek met de president gaven twee personen de minister-president geen hand. Dat kan echt niet vindt de Haas. ”Je hoort sowieso een hand te geven. Je kan er ook gewoon wat in knijpen.”

Lees ook: Voorvrouw Gele Hesjes reageert op commotie om niet schudden hand Rutte: ‘Ik was boos op hem’

De oranje hesjes zijn sowieso voor een samenwerking met de politiek. Op die manier denken de oranje hesjes meer voor elkaar te kunnen krijgen. Op dat gebied verschillen compleet met de andere gele hesjesbewegingen in de havenstad. Ook beschuldigen beide groepen elkaar van dreigementen via sociale media.

Kleuren

Het is niet de eerste keer dat een groep zich afscheid van de gele hesjes. In Utrecht, Den Haag en Groningen zijn de eerder afgesplitste rode hesjes actief.