Weer & Verkeer

Ruim 9200 boetes voor appen op de fiets, vooral jongeren negeren verbod

Sinds het verbod op 1 juli inging zijn er ruim 9200 boetes uitgedeeld voor appen op de fiets. Het totaal aantal boetes voor verkeersovertredingen ging in de zomermaanden juist flink omlaag vergeleken met een jaar eerder.

Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdag. Afgelopen maand bleek uit onderzoek van Stichting TeamAlert en Samsung dat vier op de vijf jongeren ondanks het verbod nog steeds op hun telefoon zit tijdens het fietsen.

Ze doen dat vooral uit angst om ook maar iets op hun telefoon te missen. Bijna alle jongeren (95,6%) gaven in het onderzoek wel aan op de hoogte zijn van het appverbod.

Lees ook: Smartphoneverbod op de fiets heeft weinig effect: veel jongeren doen het nog steeds

Aantal boetes verdubbeld

In totaal werden tussen 1 mei en 31 augustus iets minder dan drie miljoen boetes uitgedeeld. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog meer dan 3,2 miljoen.

Het aantal bekeuringen voor het gebruik van de mobiele telefoon, zowel op de fiets als in de auto, verdubbelde bijna van ruim 23.000 naar ruim 44.000. Te hard rijden is nog steeds de meest voorkomende overtreding: bijna 2,5 miljoen boetes werden daarvoor opgelegd.

Lees ook: ‘Nederlanders veranderen rijgedrag niet na het krijgen van een verkeersboete’

Hoewel de boetebedragen komend jaar weer verder omhoog gaan, zal dat weinig effect hebben, zo bleek eerder uit onderzoek van Wat vindt Nederland. Daarin gaf de helft van de Nederlanders (53%) aan na een bekeuring nog steeds dezelfde overtreding te maken.

ANP/Redactie