Weer & Verkeer

Smartphoneverbod op de fiets heeft weinig effect: veel jongeren doen het nog steeds

Vier op de vijf jongeren gebruikt ondanks het smartphoneverbod nog steeds hun mobiele telefoon op de fiets. Ze doen dat vooral uit angst om ook maar iets op hun telefoon te missen. Dat blijkt uit een enquête van Stichting TeamAlert en Samsung onder 1331 jongeren.

Bijna alle jongeren (95,6%) blijken op de hoogte te zijn van het smartphoneverbod, dat op 1 juli inging. Ondanks het feit dat velen zich niet houden aan het verbod, zijn ze het er wel mee eens. Zo geeft 62 procent van de ondervraagden aan smartphonegebruik op de fiets gevaarlijk te vinden. Onder smartphonegebruik wordt het in de hand hebben van de telefoon verstaan.

Verslaafd

Jongeren hebben minder ervaring in het verkeer. Verder gebruiken zij de smartphone bovengemiddeld veel en laten zich eerder verleiden tot het gebruik van hun smartphone. Er heerst een gevoel van ‘fear of missing out’, de angst om ook maar iets op je telefoon te missen. Jongeren gebruiken hun smartphone hierdoor vaker op de fiets dan volwassenen.

Lees ook: Honderden mensen demonstreren tegen 5G-internet: ‘Wij zijn geen proefdieren’

Een meerderheid van de jongeren (69%) vindt het daarnaast normaal dat leeftijdsgenoten de smartphone op de fiets gebruiken, zo blijkt uit het onderzoek.

Het gebruik van een telefoon op de fiets kost je 95 euro als je een boete krijgt.