Gezondheid

Rudi Lubbers weer terug in Nederland: 'Ik ga liefdevolle dagen tegemoet'

De oud-bokslegende Rudi Lubbers is weer terug in het land. Rudi is vrijdagnacht samen met zijn zoon Marco aangekomen op Schiphol. Het is voor het eerst sinds jaren dat Lubbers weer terug is in Nederland.

Rudi is blij dat hij nu weer in Nederland is en is iedereen dankbaar die hem en Ria heeft geholpen. “Ik ga lekkere, liefdevolle dagen tegemoet en ik probeer met Rini Wagtmans en dergelijke hulpmiddelen er weer bovenop te komen.” De familie Lubbers vraagt nu iedereen om hen met rust te laten zodat zij hun leven weer op de rails kunnen krijgen in Nederland.

LEES HIER ALLES OVER RUDI LUBBERS

‘Vreemd gevoel’

“Het is een vreemd gevoel om terug te zijn”, zegt Rudi bij aankomst op Schiphol. ”Ik word wel gelukkig door alle positieve berichten vanuit Nederland. Het heeft drie jaar geduurd om terug te keren”. De familie Lubbers kan nu weer beginnen met zijn nieuwe leven in Nederland.

Lubbers kan al het een en het ander verklappen wat hij gaat doen in Nederland. ”Ik wil dat er een boek komt over mijn levensverhaal. Ik wil dat iedereen het kent”.

Onmenselijk omstandigheden

Eind januari kwam de oud-sporter weer in het nieuws toen het programma Andere Tijden Sport hem opzocht in Bulgarije, waar hij samen met zijn partner Ria, in een oud en kapot busje woonden. Een in Bulgarije wonende gepensioneerde Nederlander, Arie Grinsven werd geraakt door de documentaire en besloot het duo te helpen waar mogelijk. Eerst moest hij ze nog wel vinden.

Lees ook: Weldoener Arie maakt zich hard voor geschikte opvanglocatie voor honden Rudi Lubbers

Na wat speurwerk vond Arie de twee in het kapotte witte busje die hij in de documentaire had gezien. Toen hij naar het voertuig liep zag hij opeens een man met een dikke baard naar hem zwaaien, dat was Rudi. Hij sliep in het voorste gedeelte van de bus.

Toen zijn zoon, Marco, zag hoe slecht het ging met zijn vader is hij meteen naar Bulgarije gevlogen om zijn vader te helpen.

Zieke Ria

Met Ria ging het toen helemaal niet goed. Zij lag doodstil onder een deken en haar enige bron van warmte waren de twee honden die haar gezelschap hielden. Arie vreesde voor haar leven en bracht haar in kritieke toestand naar een arts. Ze heeft nu nog een dubbele longontsteking. Inmiddels gaat het beter met haar. “Ze is aan de beterende hand,” vertelt Rudi.

Lees ook: Goed nieuws: de honden van Rudi en Ria zijn opgehaald en worden verzorgd

Ria is nog niet genoeg aangesterkt om te vliegen. Zij blijft nog in Bulgarije totdat ze van de arts mag vliegen. “Het is heel triest dat ik haar achter heb moeten laten, want dat verdient die vrouw niet,” vertelt Rudi. “Ik denk dat ze volgende week onder begeleiding misschien naar Nederland komt om verder behandeld te worden.”

Opvang honden

Grinsven zou enkele dagen later Lubbers onderdak bieden en voor de honden een opvang regelen. De opvang is slechts tijdelijk. Het plan is om de honden ook allemaal terug te krijgen naar Nederland.

Stille kracht

Naast Arie Grinsven is er nog een andere Nederlander die zich vol inzet voor de gevallen bokser. Rini Wagtmans, oud-wielrenner, houdt Rudi al jaren in de gaten. En nu is hij de stille kracht achter de spontane hulpactie die ontstond na het uitzenden van de documentaire. Wagtmans heeft ook meewerkt aan de productie van Andere Tijden Sport.

Wagtmans stond er niet alleen voor, hij kreeg hulp uit het hele land. Hij kreeg ruim 2.300 mails binnen van mensen die Lubbers ook wilden helpen. ”Zo worden er stoelen en tafels aangeboden via de mail, maar ook fietsen en kleren worden veel genoemd”, zegt Rini in een eerder interview met Hart van Nederland. ”De mensen in Nederland willen, denk ik, op deze manier laten zien dat hij nog steeds welkom is in Nederland en dat veel van hen Rudi nog niet vergeten zijn”.

Lees ook: Geld stroomt binnen voor bokslegende Rudi Lubbers via crowdfundingsacties

Toen hij zag hoeveel steun er was voor Rudi en Ria besloot hij een crowdfundingsactie op te starten en daarmee is al ruim 30.000 euro opgehaald.

Mohammed Ali

De inmiddels 73-jarige Lubbers vocht in 1973 als enige Nederlander ooit tegen de legendarische Mohammed Ali, die wordt gezien als de grootste bokser ooit. Hij wist twaalf ronden overeind te blijven, maar verloor op punten. Ook deed Lubbers twee keer mee aan de Olympische Spelen, in 1964 en 1968.

Hij werd in 1986 in Portugal veroordeeld voor drugssmokkel en zat jaren in de gevangenis. Zelf heeft hij de beschuldigingen altijd ontkend. Lubbers heeft altijd gezegd dat hij niet terug wil naar Nederland omdat hij hier wordt gezien als drugshandelaar. Die mening is sinds alle media-aandacht en de crowdfundigsactie wel bijgesteld.