Misdaad

Staken 15-jarigen jongens pinnende man dood? Binnen een jaar staan ze weer buiten

Een brute steekpartij in Hoofddorp kostte maandagavond een onschuldige 64-jarige man het leven. Hij wilde geld pinnen en werd met geweld beroofd. Het werk van doorgewinterde criminelen? Nee, de politie pakte woensdagavond tot ieders verbazing twee 15-jarige verdachten op.

Je zou misschien verwachten dat zij jarenlang achter de tralies verdwijnen, als ze schuldig worden bevonden. Maar niets is minder waar. Voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar geldt namelijk het jeugdstrafrecht.

Hoofddorp: maximale straf is één jaar cel

De maximale gevangenisstraf die een rechter kan opleggen aan kinderen van 15 is één jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit twee jaar. Dat lijkt erg laag voor bijvoorbeeld een moord, zeker in vergelijking met het volwassenenstrafrecht. Volwassen kunnen 30 jaar en zelfs levenslang de bak in.

De reden voor de lage jeugdstraffen is de pedagogische aanpak. Als verdachten nog jong zijn, is het vaak nog mogelijk gedrag bij te sturen, is te lezen op de website van de Rechtspraak. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling.

Bij verdachten van 16 of 17 jaar oud kan de rechter alsnog besluiten om het volwassenenstrafrecht toe te passen. Bijvoorbeeld omdat een jeugdstraf niet past bij de geestelijke ontwikkeling van een verdachte of omdat een  zo ernstig is dat een jeugdstraf niet passend is. Maar verdachten die jonger dan 16 jaar zijn, worden wel altijd volgens het jeugdstrafrecht berecht.

Voor minderjarige daders kan de rechter naast een gevangenisstraf ook nog een PIJ-maatregel opleggen, ook wel bekend als jeugd-tbs. Jongeren met een stoornis worden dan opgenomen in een justitiële jeugdinrichting. Dat kan maximaal zeven jaar duren.

Nabestaanden willen hogere straffen

Dan ben je 15 jaar en heb je een dode op je geweten. Al langere tijd is er een roep om hogere straffen voor minderjarige moordenaars. De ouders van Savannah, Romy en Nick startten een petitie om dat af te dwingen. Hun kinderen werden vermoord door minderjarigen.

De ouders pleiten voor een verhoging van de maximum jeugdgevangenisstraf van 2 naar 4 jaar voor daders van 14 tot 18 jaar. Ook willen ze dat het volwassenenstrafrecht sneller toegepast wordt voor 16 tot 18-jarigen.

Lees ook: Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick gefrustreerd over positie minderjarige dader

Hun petitie werd 70.000 keer ondertekend, maar minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gaat de straffen voor minderjarigen vooralsnog niet verhogen.

Beeld: HFV Photo Services