Politiek

Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick gefrustreerd over positie minderjarige dader

De petitie van de ouders van de vermoorde tieners Romy, Savannah en Nick is in een week tijd al bijna 70.000 keer getekend. De ouders willen hogere detentiestraffen voor minderjarige daders, zodat de rechter zelf gradaties aan kan brengen, naar de aard van het delict.

Nu heeft een rechter die keus niet. Jeroen Nieuwburg, de vader van de omgebrachte Romy zegt daarover: “Als hij haar alleen verkracht had, had hij al een jaar gekregen en nu heeft hij haar ook vermoord en het blijft gewoon hetzelfde”.

Ook vragen de ouders meer aandacht voor hun eigen lot als nabestaande. Het voelt voor hen namelijk alsof de dader altijd op de eerste plek staat, en zij als slachtoffers op de tweede.

Lees ook: Petitie voor herziening jeugdstrafrecht al tienduizenden keren ondertekend 

Het is een frustratie waar de ouders van Romy, Savannah en Nick allemaal tegenaan lopen. Hun leven is kapot, terwijl de dader op allerlei vlakken wordt beschermd en wordt klaargestoomd voor een terugkeer in de maatschappij. “Een stuk genoegdoening voor nabestaanden is er nu gewoon niet”, aldus Marion Nieuwburg, moeder van Romy.

‘Wetgeving niet op emoties baseren’

Strafrechtadvocaat Job Knoester begrijpt de emoties en gevoelens, maar waarschuwt ervoor ‘dat de balans zo langzamerhand zoek begint te raken’. Dat heeft volgens hem niet alleen te maken met de rechten van de dader dan wel verdachte, maar ook met de veiligheid voor maatschappij en samenleving. “Ik denk dat het heel onverstandig is om wetgeving op emoties te baseren”, adus Knoester.