Gezondheid

Uit elkaar gerukt stel Riek (85) en Kees (90) wordt snel herenigd

Het hoogbejaarde stel Riek en Kees Stougie uit ‘s-Gravenzande wordt snel weer herenigd. Door een fout werd de zieke Riek (85) te snel weggestuurd bij een verpleeghuis en belandde zij in een tehuis dertig kilometer verderop.

Haar man Kees (90) was intens verdrietig dat hij zijn vrouw niet meer zelfstandig kon bezoeken. “Ik vind het erg. Het is stil. Als je wakker wordt is er niemand”, zei hij eerder voor de camera van Hart van Nederland.

Riek en Kees woonden hele leven samen

Kees en Riek woonden 66 jaar lang samen, totdat Riek deze zomer in het ziekenhuis belandde door acute verwardheid. Ze is daarna al zes keer verhuisd en belandde uiteindelijk in een verzorgingstehuis in Pijnacker. Dichterbij was geen plek.

Lees ook: Intens verdrietig: hoogbejaard echtpaar Riek en Kees na 66 jaar uit elkaar gerukt

Na de media-aandacht kwam er schot in de zaak en is mevrouw Stougie bovenaan de wachtlijst gezet van verzorgingstehuis de Kreek in ‘s-Gravenzande. Zodra daar een plek vrij is, komt ze weer op loopafstand van haar man te wonen.

Minister reageert

Minister Hugo de Jonge trekt zich de situatie van het echtpaar persoonlijk aan. In een bericht op Facebook schrijft hij dat ‘het goed is om te kijken wat we van deze zaak kunnen leren’.

“Deze casus laat zien hoe belangrijk het is dat het zorgkantoor snel wordt benaderd in dit soort situaties”, concludeert De Jonge. “De les die ik daaruit trek is dat niet voldoende bekend is wat het zorgkantoor kan betekenen, namelijk het actief bemiddelen bij het vinden van een geschikte plek. Dat moeten we beter bekend maken en dat gaan we dus ook doen.”