Gezondheid

Intens verdrietig: hoogbejaard echtpaar Riek en Kees na 66 jaar uit elkaar gerukt

Ze hebben hun hele leven bij elkaar gewoond maar worden nu uit elkaar gerukt, opa en oma Stougie uit ‘s-Gravenzande. Riek (85) lijdt aan verwardheid en woont nu 30 kilometer van haar man Kees (90) vandaan.¬†Hij gaat kapot van verdriet.

Oma Riek belandde deze zomer in het ziekenhuis door acute verwardheid en moet nu in een verzorgingstehuis wonen.. Ze is de afgelopen maanden al zes keer verhuisd, maar de druppel voor haar familie is dat ze nu in Pijnacker moet verblijven. Dichterbij was geen plek.

Kees diep ontroerd

Vooral Riek’s man Kees heeft het er erg moeilijk mee. Als hij over de situatie praat, houdt hij het niet droog. “Ik vind het erg. Het is stil. Als je wakker wordt is er niemand.” Het is even wennen na 66 jaar samenwonen.

Tot voor kort kon Kees zijn vrouw bezoeken met zijn scootmobiel. “Dat was heerlijk. Lekker dichtbij.” Nu is hij afhankelijk van iemand die hem naar Pijnacker wil brengen.

‘Ze zijn gek op elkaar’

Kees’ schoondochter vindt de situatie hartverscheurend. “Het zijn mensen die gek op elkaar zijn en elkaar elke dag nog willen zien. Dat wordt nu moeilijk.” Familieleden van het echtpaar werken overdag, maar toch proberen ze Kees om de dag naar zijn vrouw te brengen.

Hij is volgens zijn familie intens verdrietig. “Het doet Kees veel. Hij heeft heel veel stil verdriet, dat zien wij gewoon. En hij gaat vereenzamen, ondanks dat wij met zijn allen het een beetje proberen in te vullen.”

De Algemene Nederlandse bond voor ouderen stelt dat er veel meer seniorenwoningen moeten komen, zodat mensen al eerder en samen kunnen verhuizen.