Misdaad

Rechter doet vrijdag uitspraak in zaak Hümeyra: dit ging eraan vooraf

Bekir E. krijgt vrijdag te horen welke straf de rechtbank in Rotterdam hem oplegt voor de moord op de 16-jarige Hümeyra. Het meisje werd vorig jaar op haar school in Rotterdam doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel en tbs tegen E. geëist.

Hümeyra had korte tijd een relatie met de 31-jarige E., maar maakte het uit nadat ze erachter kwam dat hij ouder was dat hij haar vertelt had. Sindsdien werd ze door de man gestalkt en bedreigd. Het werd zo erg dat E. op een gegeven moment een contactverbod opgelegd kreeg.

Aangiftes

In totaal doet Hümeyra vier keer aangifte tegen E., waaronder een van mishandeling in mei 2018. Een paar maanden later, op 18 december, wordt Hümeyra opgewacht door E. in de fietsenstalling van haar school. Hier schiet E. haar neer.

Lees ook: Politie was verdachte moord Humeyra kwijt na haar laatste aangifte

In de rechtbank verklaard E. dat het niet zijn intentie was om Hümeyra dood te schieten. Volgens hem rende ze weg toen ze E. zag en wilde hij haar alleen tot stilstaan dwingen. Het OM denkt daar echter heel anders over. Tijdens de rechtszaak vertellen zij dat E. Hümeyra koste wat het kost dood wilde hebben.

Persoonlijkheidsstoornis

Het Pieter Baan Centrum heeft E. onderzocht en concludeert dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast is hij zwakbegaafd en grijpt hij vaak naar alcohol en drugs. Dit laatste haalt E. regelmatig aan als oorzaak van het doodschieten van Hümeyra. Hij zou niet zichzelf zijn geweest, maar onder invloed van cocaïne.

Eind november bereikt Peter R. de Vries het bericht dat E. hem heeft bedreigd vanuit zijn cel. De Vries laat via Twitter weten dat E. op 11 november in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn broer plannen beraamd heeft om misdaadverslaggever John van den Heuvel en De Vries te bedreigen.

Lees ook: Bekir E. schoot Hümeyra van dichtbij dood toen ze viel en hem aankeek

Bedreigingen

Hij zou aan de telefoon gezegd hebben: “Hé broer, weet je… als ik een lange straf krijg dan gaan we op mijn manier die John van den Heuvel bedreigen, want die kankerlijer heeft slecht over mij gepraat. En als klap op de vuurpijl gaan we die hazenlip van een Peter R. de Vries bedreigen.”

Naast de misdaadverslaggevers zou E. ook medegedetineerden hebben bedreigd en werd hij positief getest op het gebruik van cannabis. Daarnaast zou hij openhartig tegen medegedetineerden hebben gesproken over de moord op Hümeyra en zegt hij dat hij haar dood heeft geschoten omdat ze gelogen zou hebben over haar leeftijd.

Lees ook: ‘Bekir E. geeft Hümeyra zelf de schuld’

Shockschade

De nabestaanden claimen een schadevergoeding van in totaal 150.000 euro, waarvan een groot gedeelte voor shockschade. Het lijkt er echter op dat alleen de vader hierop aanspraak kan maken, omdat hij zijn dochter heeft zien liggen in de fietsenstalling.

Ondanks dat het OM denkt dat E. met voorbedachte rade Hümeyra doodschoot en het dus moord is, hebben zij geen levenslang geëist. Het OM wil niet dat de 31-jarige zonder behandeling terug kan keren in de maatschappij. Daarom hebben zij twintig jaar cel met tbs geëist.