Politiek

Protest tegen racisme in Amsterdam: 'Een sociaal en economisch rechtvaardig Nederland'

In Amsterdam gaan mensen zaterdag de straat op om zich samen uit te spreken tegen racisme. De demonstranten verzamelen zich rond 14.00 uur op de Dam en lopen gezamenlijk naar de Dokwerker, het monument van de Februaristaking.

De demonstratie is een tijd terug al aangekondigd. Voor de organisatie, het Comité 21 Maart, is de uitkomst van de laatste verkiezingen des te meer reden om naar het landelijke protest te komen. “Extreemrechtse partijen wonnen meer dan 21 procent van de stemmen”, zegt een woordvoerder. “Wij zullen op straat een alternatief zichtbaar maken.”

Lees ook: Maar wat bedoelde Thierry Baudet nou allemaal met zijn speech?

Economisch rechtvaardig Nederland

De betogers spreken zich verder onder meer uit voor diversiteit en solidariteit, voor een menselijk asielbeleid, tegen de wapenindustrie, oorlogspolitiek en klimaatverandering en voor een sociaal en economisch rechtvaardig Nederland.

Het Comité 21 Maart, vernoemd naar de Internationale Dag Tegen Racisme, zegt dat meer dan honderd organisaties de demonstratie steunen. Op het programma staan sprekers als de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink van sociale zaken, diversiteit en democratisering, en interviews met vertegenwoordigers van actiegroep We Are Here en mensen die zich inzetten voor een inclusief Sinterklaasfeest.

ANP