Politiek

Maar wat bedoelde Thierry Baudet nou allemaal met zijn speech?

Een dag na de speech van Thierry Baudet is de woordenbrij al wereldberoemd. De leider van Forum voor Democratie had het onder andere over ”de uil van Minerva”, het woord ”boreaal” en ”semi-literaire doemprediker”. Waar had Baudet het nou eigenlijk over?

Niemand leek er wat van te begrijpen. Ook op Twitter heeft de speech van Baudet tot veel reacties geleid. Opmerkingen als ”semi-literaire doemprediker”, ”elitair gebral” en ”groot dictee der Nederlandse taal” zijn slechts enkele voorbeelden van het commentaar dat zijn rede met verwijzingen naar de ‘uil van Minerva’ opriep.

Lees ook: Dit wordt waarschijnlijk de verdeling van de zetels in de Eerste Kamer

”Was niet te doen”

”Ik ben erg benieuwd hoeveel procent van de #FvD stemmers ook maar iets hebben begrepen van de speech van Baudet?”, vroeg een twitteraar zich af. ”Speech Baudet wordt morgen nog een keer uitgezonden. Was live niet te doen voor vertalers”, grapte een ander.

Artikel gaat verder onder de video:


Baudets verwijzingen naar de westerse beschaving en vaderlandse geschiedenis werden op het sociale medium ook eng gevonden. ”Welke andere definitie van ‘racist’ heb je nodig?”, was een van de reacties. Het woord ‘boreaal’ wordt veel door fascisten en nazi’s gebruikt.

”Kracht bij te zetten”

Maar niet iedereen wilde meedoen met het afbranden van de politicus, die woensdag een flinke overwinning boekte bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Zo zei iemand: ”Ach gos, Twitter is over de zeik omdat #baudet kreten uit o.a. de Oudheid gebruikt om zijn speech kracht bij te zetten. Losers.”