Politiek

ChristenUnie: 'Vier Prinsjesdag vanaf 2021 in provinciesteden'

De ChristenUnie wil dat Prinsjesdag vanaf 2021 in de provincie wordt gevierd. Het binnenhof gaat namelijk vijf jaar lang dicht voor een grootschalige verbouwing.

Prinsjesdag vieren in de provincie lijkt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wel wat. Dit zei hij tijdens een debat over het budget van het ministerie van Algemene Zaken. Volgens hem is het de ‘uitgelezen kans’ om de kloof tussen Den Haag en de regio te dichten. CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt het daarentegen een ‘onzalig’ idee.

Prinsjesdag in Leeuwarden of Maastricht?

Prinsjesdag vieren in de provincie betekent in een andere stad of dorp de Haagse traditie houden. Een ander ritje met de koning en koningin in de Gouden Koets en de Troonrede voorlezen op een andere plek dan in de Ridderzaal.

Lees ook: Gaan we er echt allemaal op vooruit? Dit betekenen de kabinetsplannen

Het kan een onvergetelijke ervaring zijn als jongeren van Leeuwarden tot en met Maastricht de kans krijgen om Prinsjesdag van dichtbij mee te maken, vindt Segers. De zoektocht naar een nieuwe locatie tijdens de verbouwing van het Binnenhof zou dan ook breder moeten worden getrokken dan Den Haag.

Prinsjesdag in een andere regio zou volgens Segers ook een signaal zijn dat de landelijke politiek er voor iedereen is. “We kunnen de democratie voor heel veel mensen letterlijk dichterbij brengen.”

‘Genoeg alternatieven in Den Haag’

Regeringspartij CDA vindt het idee van coalitiepartner ChristenUnie daarentegen maar niets. “Dit voorstel miskent de diepe betekenis die Prinsjesdag heeft voor de stad Den Haag, voor de Haagse traditie,” aldus Van Dam. “Genoeg alternatieven in ons prachtig Den Haag.”  Alleen in noodgevallen wijk je uit naar een andere stad en zo’n “verbouwinkje” is geen noodgeval, vindt hij.

Binnenkort moet duidelijk worden of de renovatie van het Binnenhof, inclusief Ridderzaal, volgend jaar kan beginnen of wordt uitgesteld.