Prinses in de luwte: bij paleis Noordeinde weet niet iedereen wie Christina is

Condoleanceregisters die vrijdagochtend zijn geopend na het overlijden van prinses Christina stromen de hele dag al vol met reacties. Bij paleis Noordeinde, waar Christina tot haar dood verbleef, weet niet iedereen precies wie ze is.

“Prinses wie?”, zegt een mevrouw die het nieuws al wel heeft meegekregen. Het is tekenend voor de prinses die Christina wilde zijn. Ze koos bewust voor een leven buiten de schijnwerpers.

Iemand anders zegt de prinses alleen te kennen, omdat ze ‘ook Marijke heet’. Prinses Christina werd geboren met de roepnaam Marijke. Later koos ze voor haar tweede naam Christina.

Geen bloemen, foto’s en kaarsjes

Bij paleis Noordeinde liggen vrijdagmiddag nog geen bloemen en foto’s en er zijn geen kaarsjes gebrand. “Ik had wel verwacht dat de vlag halfstok zou hangen”, zegt een mevrouw. Er is geen instructie om de vlag halfstok te hangen, omdat Christina geen lid meer was van het Koninklijk Huis.

Lees ook: Politiek leeft mee met koninklijke familie: ‘Heel verdrietig, voor Beatrix in het bijzonder’

Net als haar leven, vinden het afscheid en de crematie in beslotenheid plaats. De openstelling van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen die gepland stond voor vrijdag en zaterdag, is afgelast.

Prinses Christina overleed vanmorgen op 72-jarige leeftijd. Ze leed al een paar jaar aan botkanker.