Politiek

Politiek leeft mee met koninklijke familie: 'Heel verdrietig, voor Beatrix in het bijzonder'

Politici in Den Haag wensen de koninklijke familie veel sterkte na het overlijden van prinses Christina vrijdagochtend. Minister-president Rutte heeft contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

De premier laat weten bedroefd te zijn door het overlijden van de 72-jarige prinses. Het leven van Christina stond volgens Rutte in het teken ‘van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent’. “Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist”, aldus Rutte.

Lees ook: Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

Het overlijden van Christina kwam onverwacht voor vicepremier Hugo de Jonge. “Verschrikkelijk jong nog eigenlijk”, liet de minister weten voor de eerste kabinetsvergadering na de zomer. “Ze leefde natuurlijk altijd een beetje in de luwte van alle aandacht rondom de koninklijke familie.”

Vicepremier Kajsa Ollongren vindt het overlijden van de prinses ‘heel verdrietig’, voor ‘prinses Beatrix in het bijzonder’.

Warme persoonlijkheid

Ook de PVV en Forum voor Democratie (FVD) betuigen hun medeleven aan de Oranjes. PVV-leider Geert Wilders wenst het koninklijk huis ‘veel sterkte met dit grote verlies’.

FVD-voorman Thierry Baudet denkt ‘met grote dankbaarheid terug aan de enorme inspiratie die prinses Christina gegeven heeft aan generaties jonge musici met haar enorme enthousiasme en warme steun voor onder andere het Prinses Christina Concours’. “Rust zacht,” schrijft Baudet op Twitter.

CDA-fractieleider Pieter Heerma in de Tweede Kamer wijst eveneens op Christina’s ‘creativiteit en warme persoonlijkheid’. “Die zullen door velen worden gemist”, denkt hij.