Misdaad

"Politie wist al in 2000 van misbruik door atletiektrainer Jerry M. en raakte melding kwijt"

Het lijkt er steeds meer op dat de politie erg afwachtend is geweest rond het seksueel misbruik van de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M.. Meerdere bronnen vertellen aan Hart van Nederland dat ze met hem te maken hebben gehad en dat zijn seksueel wangedrag algemeen bekend was. Er zou alleen nooit goed op ingespeeld zijn.

Tussen 1982 en 2017 misbruikte en verkrachtte M. bij verschillende clubs diverse meisjes van 11 tot 18 jaar. Volgens De Telegraaf stapte een van zijn slachtoffers in 2000 naar de rechter, nog vóór de wettelijke verjaringstermijn.

Lees ook: ‘Misbruik door atletiektrainer Jerry M. had voorkomen kunnen worden’

Het slachtoffer wilde aangifte doen van ernstig misbruik, maar zette deze later om in een melding toen ze van de politie te horen kreeg wat de consequenties van aangifte zouden zijn. “Mijn melding is bij de politie helaas kwijtgeraakt”, vertelt het slachtoffer in de krant.

Zedenpolitie Hoogvliet

Vervolgens werd in 2009 bij de zedenpolitie in Hoogvliet opnieuw een melding gedaan van M.’s misdragingen. Ook hier werd uiteindelijk afgezien van aangifte, opnieuw nadat de politie de melder had gewezen op de gevolgen daarvan.

Lees ook: Rotterdamse atletiektrainer misbruikte jarenlang meisjes

Hoewel M. afgelopen zomer volledig heeft bekend bij het instituut voor sporttuchtrecht, is bij het OM niks bekend over de trainer. “We gaan nu kijken of wij meldingen, signalen of aangiften binnen hebben gehad”, aldus een woordvoerder.

Zwangerschappen

Uit documentatie van Instituut Sportrechtspraak (ISR) bleek onder meer dat M. tussen 1983 en 1987 onbeschermde geslachtsgemeenschap had met minderjarige meisjes en dat hij zelfs een paar meisjes zwanger heeft gemaakt. Hij maakte zich ook schuldig aan ‘grensoverschrijdende massages’ en keek met jonge meisjes naar dierenporno.

Alles bij elkaar heeft de trainer zich schuldig gemaakt aan “zeer grensoverschrijdend gedrag”, aldus het ISR. M. heeft afgelopen zomer een bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en is daarna geroyeerd als lid van de Atletiekunie, bevestigde directeur Pieke de Zwart van de Atletiekunie zaterdag.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland