Misdaad

'Misbruik door atletiektrainer Jerry M. had voorkomen kunnen worden'

Dat de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M., die tussen 1982 en mei 2017 bij verschillende clubs diverse meisjes van 11 tot 18 jaar zou hebben misbruikt, zo lang zijn gang kon gaan is verbijsterend. Volgens meerdere bronnen die met hem te maken hebben gehad was zijn wangedrag namelijk algemeen bekend en is er nooit goed op ingespeeld, vertellen zij aan Hart van Nederland.

Volgens Marieke, een van die bronnen. waren er al heel veel geruchten over het verwerpelijke gedrag van M., al voordat hij überhaupt naar haar atletiekvereniging HAAG Atletiek kwam. Al snel was voor haar en velen met haar duidelijk dat die geruchten op waarheid gebaseerd waren.

Lees ook: Rotterdamse atletiektrainer misbruikte jarenlang meisjes

“Hij riep naar jonge meisjes hele vulgaire dingen. ‘Zo die is lekker, die zou ik wel nemen'”, vertelt Marieke. Meerdere meisjes zijn vervolgens door hem weggegaan bij de club. “Meisjes weigerden om bij Jerry te blijven trainen. Andere trainers wisten hier ook van”, aldus Marieke.

Melding Marieke afgedaan

Ook zij kreeg te maken met het wangedrag van M.. Ze maakte er ook melding van bij de vereniging, maar ook hier werd de zaak afgedaan omdat er geen direct bewijs was. En M., die door Marieke “berekenend” genoemd wordt, kon weer zijn gang gaan…

Tot 2017. Toen pas werd hij geschorst, na een melding dat hij een meisje in haar kruis had gegrepen.

Marieke hoopt vurig dat ze door haar verhaal te doen, andere slachtoffers kan bewegen om vooral aangifte te doen tegen M. “zodat dit een vervolg kan krijgen”.

Zwangerschappen

Uit documentatie van Instituut Sportrechtspraak (ISR) bleek onder meer dat M. tussen 1983 en 1987 onbeschermde geslachtsgemeenschap had met minderjarige meisjes en dat hij zelfs een paar meisjes zwanger heeft gemaakt. Hij maakte zich ook schuldig aan ‘grensoverschrijdende massages’ en keek met jonge meisjes naar dierenporno.

Geroyeerd

Alles bij elkaar heeft de trainer zich schuldig gemaakt aan “zeer grensoverschrijdend gedrag”, aldus het ISR. M. heeft afgelopen zomer een bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) en is daarna geroyeerd als lid van de Atletiekunie, bevestigde directeur Pieke de Zwart van de Atletiekunie zaterdag.