112

Politie: 'Langzaam rijdende boeren halen wij tijdens protest van de weg'

De politie Oost-Nederland meldt dat ze geen oogje dichtknijpen als boeren dinsdagochtend langzaam rijden over de A28. Drentse boeren waren van plan langzaam vanuit Pesse naar Zwolle te rijden.

“We respecteren dat ze willen demonstreren”, vertelt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. “Maar dat moet niet ten koste gaan van de veiligheid van anderen en van henzelf. Het levert gevaarlijke situatie op.”

De actievoerders lieten eerder al aan Hart van Nederland weten gewoon hun plan door te zetten: “We gaan morgen langzaam aan rijden, 40 km/u tot aan Zwolle. Als de berichtgeving uit Den Haag positief is stoppen we daar, maar zodra we negatieve berichten horen zetten we onze rustige reis gewoon voort.”

Lees ook: Wees gewaarschuwd: Rijkswaterstaat verwacht morgen chaos tijdens ochtendspits

Meerdere acties

“Je hebt de mensen die in Den Haag actievoeren en wij vanuit het Oosten”, vertelt actievoerder Jan Adriaan Heuvel. Burgemeester Krikke heeft toestemming gegeven om met 75 trekkers naar het Malieveld te komen voor het protest. “75 tractoren zijn veel te weinig. We hopen op deze manier druk te zetten zodat we toch iets kunnen bereiken.”

De politie laat weten dat als de demonstranten hun plan doorzetten, de politie ze van de weg haalt. “Ze zijn dan in overtreding. We houden de situatie in de gaten.” Stichting Agractie laat weten nog met de politie in overleg te zijn of ze samen toch nog tot een gedoogbeleid kunnen komen.