Weer & Verkeer

Wees gewaarschuwd: Rijkswaterstaat verwacht morgen chaos tijdens ochtendspits

Rijkswaterstaat verwacht dinsdagochtend een chaotische ochtendspits op de Nederlandse wegen. Duizenden boeren vanuit heel Nederland hebben aangekondigd naar Den Haag af te reizen om te staken. Ook gaat het regenen en is dinsdag sowieso een drukke dag op de snelwegen.

Vanuit heel Nederland vertrekken boeren in tractoren en bussen naar het Malieveld om te protesteren tegen het landbouwbeleid. “We overleggen vanmiddag met alle betrokken partijen rondom het protest en komen later vandaag met een advies voor iedereen die morgenochtend de weg op moet”, laat een woordvoerder weten.

Maximaal aantal tractoren

De gemeente Den Haag staat dinsdag maximaal 75 landbouwvoertuigen toe op het Malieveld. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met betrokkenen en de organisator Agractie. Andere demonstranten moeten hun voertuigen bij het voetbalstadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen parkeren.

Volgens Agractie hebben 2200 boeren aangegeven om vanuit allerlei hoeken van Nederland met hun tractor naar Den Haag te komen om te protesteren.

Drentse boeren

Zo ook boeren uit Drenthe. Zij zijn van plan dinsdagochtend de A28 te blokkeren bij Hoogeveen in de richting van Zwolle. Omdat er maar een bepaald aantal trekkers in Den Haag welkom zijn, rijden de Drentse boeren met 40 km/u naar de politieke stad.

Bij Zwolle wachten ze de berichtgeving uit Den Haag af. “Mochten de berichten negatief zijn, vervolgen wij gewoon onze weg naar Den Haag”, vertelt Jan Adriaan Heuvel, initiatiefnemer van de Drentse actie.

Tussen Spier en Pesse, voor het verkeer in zuidelijke richting, komt een tekstkar met de waarschuwing: ‘Boerenprotest. Let op: trekkers op de rijbaan.’

Beeld: ANP