112

Politie houdt verdachte dubbele bioscoopmoord aan, wat weten we tot nu toe?

Met de aanhouding van de 33-jarige verdachte Ergün S. heeft de politie de vermoedelijke dader van de dubbele bioscoopmoord in Groningen. De man kon zondagochtend aangehouden worden bij een Gulf-tankstation bij de stad Groningen. Bij zijn aanhouding is hij gewond geraakt.

Volgens een ooggetuige zou een agent in burger de man hebben herkend en vervolgens geschoten hebben. Hierbij is hij aan beide benen gewond geraakt. De man is vervolgens onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht.

Klopjacht op dader

De politie gaat zondag verder met het onderzoek in de bioscoop. Zaterdagochtend werden in de Pathé-bioscoop op het Gedempte Zuiderdiep twee lichamen gevonden. Op camerabeelden is te zien dat de man zaterdagochtend rond 07.30 uur de bioscoop binnenkomt, en die kort daarop ook weer verlaat. Om 09.20 uur zijn de lichamen van het echtpaar gevonden.

Tijdens het onderzoek kwam al snel de 33-jarige Ergün S. naar voren en de politie verspreidde zijn foto en naam onder het publiek. Daarop kwamen 150 tips binnen.

Lees ook: Hulpverleners voeren gewonde verdachte dubbele bioscoopmoord af

Het is nog onbekend waarom de man in Groningen was en wat hij daar had te zoeken. Er is vooralsnog geen aanleiding om te vermoeden dat de verdachte en het stel elkaar kenden. Dat heeft de politie zondag meegedeeld.

De verdachte deze week nog voor de politierechter in Groningen. Hij zou op 11 april van dit jaar zijn betrapt toen hij onder invloed van  cannabis achter het stuur zat. Dat gebeurde in Sappemeer, zo’n 15 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Ook heeft hij al eens voor de rechter gestaan voor de mishandeling van meerdere agenten in Dordrecht.

Echtpaar uit Slochteren

De twee slachtoffers zouden een echtpaar uit Slochteren zijn. Volgens mensen in de buurt gaat het over Marinus (56) en Gina (55). Zij werkten al jaren in de bioscoop als schoonmakers. De politie kan zondagmiddag niet meer bevestigen dat het gaat om een echtpaar uit Slochteren.

Bij de bioscoop worden zondag bloemen neergelegd. Later op de dag is er een bijeenkomst voor medewerkers van Pathé en familieleden van de slachtoffers. Volgens iemand die dichtbij de familie staat hebben ook de kinderen van het echtpaar in het verleden bij de bioscoop gewerkt.

Dorp in rouw

Jitse van der Wal, predikant bij de kerk gaat tijdens de kerkdienst speciaal aandacht besteden aan de zaak. ”Slochteren is een kleine dorpsgemeenschap en ik merk dat er veel over de zaak wordt gesproken. Iedereen kent elkaar dus zoiets als dit heeft wel een grote impact. Het is natuurlijk afschuwelijk dat er zoiets gebeurt.”

Lees ook: Slochteren rouwt om omgekomen buurtbewoners dubbele bioscoopmoord

De lichamen bleven zaterdag een groot deel van de dag in het pand liggen. Rond 19.30 uur werden de stoffelijke overschotten overgebracht naar een mortuarium.

De identiteit van de slachtoffers werd pas zondagmiddag gedeeltelijk bekendgemaakt door de politie. Dit omdat nog niet alle familieleden waren ingelicht.

Bioscoop blijft nog dicht

De bioscoop blijft ook zondag nog gesloten. De hele dag is er door diverse diensten onderzoek gedaan. Het rechercheteam verwacht het onderzoek in de bioscoop zondag af te ronden. Rond 14.00 uur werd de afzetting verwijderd en is het gebied voor het gebouw weer vrijgegeven. Inmiddels zijn er bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken.