Weer & Verkeer

Piet Paulusma: 'Allang bekend dat wind recht op Scheveningen afkwam'

Dat de wind niet van het strand af, maar juist richting Scheveningen stond, was al zeker een dag bekend. Men kon dus ook al weten dat de vonkenregen over de badplaats zou waaien, met alle gevolgen van dien.

Dat zegt weerman Piet Paulusma. ”Aan de hand van de stromingspatronen kan je de wind drie, vier, vijf dagen van te voren voorspellen. Dat het tijdens oud & nieuw zou gaan waaien was al op 28, 29 december bekend. Dat is ook gewoon terug te lezen op mijn site”, zegt de Friese weerman.

Het vreugdevuur op het strand van Scheveningen laaide in de nieuwjaarsnacht hoog op. Door de harde wind ontstond een vonkenregen en brak op meerdere plekken brand uit. De brandende stukken hout die over de buurt waaiden zorgden voor angst en het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.

Lees ook: Scheveningen geschokt na bizarre vonkenregen: ‘Het was net een vulkaanuitbarsting’

Volgens burgemeester van Den Haag Pauline Krikke hielden de bouwers zich niet aan de afspraken over de hoogte van de vreugdevuren. De stapels mochten 35 meter hoog worden en 10.000 kuub hout bevatten, maar de stapels zijn volgens Krikke uiteindelijk 13 meter hoger geworden.

Lees ook: Burgemeester Krikke: ‘Er waren geen vergunningen voor vreugdevuren’

De bouwers van de beide vreugdevuren op het strand in Scheveningen hebben bij een gesprek op het stadhuis in Den Haag alle medewerking toegezegd bij de evaluatie van het incident rond de jaarwisseling.

Lees ook:  Bouwers vreugdevuur Scheveningen nog in shock: ‘Dit nooit meer!’