112

Scheveningen geschokt na bizarre vonkenregen: 'Het was net een vulkaanuitbarsting'

De inwoners van Scheveningen zijn geschrokken van de enorme ravage in hun buurt. De brandstapel op het strand laaide hoger op dan gedacht en door de krachtige zuidwestenwind waaide een vonkenregen over de straten, met alle gevolgen van dien.

Een dag later is goed te zien hoeveel schade de vonkenregen heeft veroorzaakt. Fietsen en auto’s zijn uitgebrand en Scheveningen liggen bedekt onder een deken van zwarte brokstukken en as. Bewoners wisten niet wat hen vannacht overkwam. “Het begon fantastisch, met prachtig vuurwerk en het vuur dat werd aangestoken”, vertelt een buurtbewoonster. “Toen draaide de wind en waaide allemaal stukken hout onze kant op.”

Lees ook: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

“Er was overal roet, angst. Het was echt een nachtmerrie vannacht”, vertelt de vrouw. “Het kan gewoon niet, zo’n groot vuur. Het stond zwart van de mensen die bedolven werden onder de vonkenregen. Het was net een inferno. Het was afschuwelijk. Dit willen we nooit meer meemaken.”

Lees ook: Doden door vuurwerk in Enschede en Friesland

Een andere bewoonster vraagt zich hardop af waarom het vuur überhaupt kon worden aangestoken. “Het vuur op zich is hartstikke gezellig, maar ze hadden de boel gewoon moeten afblazen toen ze wisten dat de wind verkeerd stond”, vindt zij.

Vulkaanuitbarsting

Ook zij vertelt over de paniek die in Scheveningen heerste. “Het was rood vuur wat op ons af kwam. Eerst ben je nog verbaasd, totdat je ziet dat er stukken hout en spijkers op je afkomen. Het gewoon een vulkaanuitbarsting, heel angstaanjagend.”

Lees ook: Chaos en veel schade in Scheveningen: vreugdevuur loopt uit de hand