Misdaad

Peter R. de Vries: 'Tape bewijst dat wat Astrid zegt, waar is'

De tape met een opgenomen telefoongesprek tussen Willem Holleeder en Peter R. de Vries bewijst dat wat Holleeders zus Astrid over haar broer heeft verklaard, waar is. Dat zegt De Vries, die de opname onlangs aan het Openbaar Ministerie (OM) heeft overhandigd.

De Vries zei maandag in RTL Boulevard dat Holleeder in het gesprek bevestigt dat hij met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis heeft samengewerkt. Een van de stellingen van het OM is dat de mannen een driemanschap hebben gevormd, dat opdracht heeft gegeven voor liquidaties. Holleeder staat momenteel terecht voor betrokkenheid bij een reeks criminele afrekeningen en ontkent stellig dat hij mensen heeft laten vermoorden.

Lees ook: Astrid Holleeder openbaart nieuwe geluidsopnames na ‘leugens’ broer Willem

Een deel van het bewijs tegen Holleeder put het OM uit belastende verklaringen van zus Astrid. Zij is een belangrijke getuige in het proces en heeft in het geheim gesprekken met haar broer opgenomen.

‘Cruciaal, belastend stuk’

Ook De Vries is getuige in het proces. Hij gaf eerder al een brief aan het OM, geschreven door Holleeder vóór het telefoongesprek. Ook daarin schrijft hij over zijn positie in de onderwereld en zijn verhouding met andere criminele kopstukken. Het OM heeft de brief bestempeld als een “cruciaal, belastend stuk”. Het OM wil geen commentaar leveren op de tape. De Vries is opgeroepen om op de zitting van 14 januari opnieuw te komen getuigen.

Lees ook: Willem Holleeder ‘hoorde nooit bij een groep’

Heikel punt in het geheel is dat Holleeder in de brief heeft gezegd dat hij is bedreigd door het kantoor van de advocaten van Dino Soerel. Zij zouden een verklaring van Holleeder hebben geëist die Soerel zou ontlasten. Soerel kreeg levenslang in het liquidatieproces Passage. Het advocatenkantoor heeft die aantijging naar het rijk der fabelen verwezen.

Holleeders advocaat Sander Janssen wil pas ter zitting reageren, als De Vries moet getuigen.

ANP