112

Willem Holleeder 'hoorde nooit bij een groep'

Willem Holleeder heeft gedurende zijn criminele loopbaan “nooit bij een groep gehoord”. Dat zei hij in de gerechtsbunker in Osdorp tegen de rechtbank, die daar maandag begon met het laatste onderdeel op de aanklacht: het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) behoorde Holleeder tussen begin 2002 en half 2006 tot een groep die onder meer moorden pleegde en voorbereidde. Holleeder zou samen met de vorig jaar tot levenslang veroordeelde Dino Soerel en de in 2011 doodgeschoten Stanley Hillis de kern hebben gevormd.

Lees ook: Voorarrest Soerel voor moord Endstra geschorst

Holleeder ontkende onderdeel te zijn geweest van een dergelijke organisatie. Hij zei dat hij in zijn criminele loopbaan “alleen samen was” met Cor van Hout, van wie hij zich later afscheidde. Daarna “trok ik wel met mensen op, maar ik was niet samen met ze”, aldus Holleeder. “Ik ben altijd op mezelf geweest.”

Soerel ‘ingang’ bij Stanley Hillis

Met Soerel ging hij louter ,,vriendschappelijk” om, aldus Holleeder. Soerel was tegelijkertijd een ‘ingang’ bij Stanley Hillis. Met beiden onderhield Holleeder zelf geen zakelijke banden, zei hij. Wel behoorde Hillis tot de criminelen die zwart geld hadden ingelegd bij de in 2004 doodgeschoten vastgoedman Willem Endstra.

Lees hier alles over het Holleeder-proces

Holleeder kreeg in 2009 negen jaar celstraf voor de afpersing van Endstra, maar heeft altijd ontkend zich daaraan schuldig te hebben gemaakt. Naar eigen zeggen had hij zijn aandeel in de verdwenen miljoenen van de Heinekenontvoering geparkeerd bij de vastgoedman, die zijn route naar de bovenwereld had moeten plaveien. Ook fungeerde hij als schakel tussen Endstra en criminelen die geld bij de vastgoedtycoon hadden ingelegd, aldus Holleeder.

ANP