Misdaad

Peter R. de Vries: 'Familie en Jos B. moesten elkaar wel bijna in de ogen kijken'

De schouw in de zaak-Nicky Verstappen op de Brunssummerheide was ‘beladen en emotievol’. Dat zei Peter R. de Vries na afloop dinsdagmiddag. Hij is adviseur van de familie Verstappen.

Op de plek waar vroeger de camping was, kwamen familie en Jos B. recht tegenover elkaar te zitten, legt De Vries uit. “Ze moesten elkaar wel bijna in de ogen kijken. Dan voel je de spanning. Het greep iedereen aan. Mij ook.”

De Vries: “De familie keek B. soms aan. Dat kon ook niet anders, ze stonden soms letterlijk tegenover elkaar.” De verdachte negeerde dat volgens de misdaadverslaggever: “Hij staarde voor zich uit en vermeed ieder oogcontact.”

Vindplaats Nicky Verstappen

Ook de bezichtiging van de plek waar Nicky 21 jaar geleden dood werd gevonden, was voor de familie erg zwaar, aldus De Vries. “Als je weet dat Jos B. daar op een paar meter afstand van de vindplaats staat, dan is dat voor de familie een zware beproeving.”

Lees ook: Schouw op de Brunssummerheide in zaak-Nicky Verstappen

Jos B. had continu drie agenten om zich heen, zei de misdaadverslaggever. “Hij was niet geboeid, maar er werd wel goed op hem gelet.”

Jos B. zwijgt

De Vries noemde de schouw een reis terug door de tijd. De verdachte hulde zich al die tijd in stilzwijgen. “Aan het eind van de schouw vroeg de voorzitter van de rechtbank aan B. of hij nog iets wilde zeggen. Hij antwoordde dat hij het eerst op zich wilde laten inwerken.”

Op de vraag of B. de plek waar Nicky is gevonden herkende, wilde hij volgens De Vries geen antwoord geven. “Hij verwees naar zijn advocaat.”

Aangehouden in 1998

In 1998 werd Jos B. enkele uren na het vinden van het lichaam van Nicky door de marechaussee staande gehouden en geregistreerd als ‘passant’.  De Vries: “Die plek ligt op 300 meter van de plaats waar Nicky is gevonden. Voorbij die plek ligt een heuvel. Pas toen B. over de heuvel fietste kon hij de marechaussee zien. Er was geen weg meer terug.”

Lees ook: Eén jaar na de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen: dit is er sindsdien gebeurd

B. beweerde bij die gelegenheid dat hij post aan het rondbrengen was voor scouting. De marechaussee liet hem vervolgens gaan. Pas een jaar geleden werd B. alsnog opgepakt na een dna-match. Sindsdien zit hij vast op verdenking van de moord op Nicky.

ANP